A- A A+
 • Les migracions a la comarca d'Osona - 2020

  Captura 10

  Segons xifres oficials dels padrons municipals, la comarca d'Osona, a dia 1 de gener de 2020, comptava amb 163.702 habitants, dels quals 26.872 (16,42%) són persones estrangeres. Aquestes xifres han augmentat considerablement envers l'any passat, i ens confirmen la tendència ascendent de la immigració a Osona. 

  Consulta l'últim informe estadístic sobre les Migracions a la Comarca d'Osona - 2020

  16 municipis d’Osona ja tenen comunitats energètiques constituïdes o en fase de creació

  rhyujikl

  • Una quarantena de persones van participar en la primera Trobada de Comunitats Energètiques d’Osona organitzada pel Consell Comarcal
  • La sessió, que es va celebrar en format telemàtic a causa de la pandèmia, va servir per compartir experiències, objectius i projectes.

  El Consell Comarcal d’Osona va organitzar aquest dimecres 12 de gener la primera trobada de Comunitats Energètiques d’Osona en la que hi van participar una quarantena de persones i un total de 16 comunitats energètiques creades o en fase de creació. Aquesta primera sessió va ser un punt de reunió per començar a intercanviar experiències, compartir coneixements i alinear estratègies i objectius.

  A gener de 2022, a Osona ja estan creades les comunitats energètiques -en forma de cooperativa de consum- a Sant Pere de Torelló, Balenyà, Olost, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Julià de Vilatorta i Taradell. L’objectiu principal d’aquestes cooperatives és l’impuls de la transició energètica als seus municipis de forma democràtica i participada pels veïns i veïnes. En la trobada d’aquest dimecres, a part de la cooperatives ja creades també hi van participar representants de les futures comunitats de Gurb, Tona, Folgueroles, Tavèrnoles, Malla, Alpens, Vilanova de Sau, Calldetenes, Sant Vicenç de Torelló i Prats de Lluçanès. Cadascuna d’elles  va explicar la seva situació, els projectes que estan impulsant i els seus objectius principals, i entre totes van poder compartir documents i experiències de treball.

  La trobada va donar peu a la presentació del projecte NEO (Nova Energia Osona) que és el nom escollit pel projecte OsonaECOTransició40% que el Consell Comarcal d’Osona va aprovar l’any 2021. La presentació, que va anar a càrrec del regidor de de Sant Pere de Torelló, Ermen Llobet, va servir per contextualitzar i posar en valor un dels grans reptes cabdals de la transició energètica a Osona: l’impuls de 50 comunitats energètiques a la comarca.

  Seguidament, Gil Salvans de l’Agència Local de l’Energia va explicar alguns dels projectes d’autoconsum compartit que estan impulsant les cooperatives de Balenyà, Riuprimer o Olost, i també va avançar com està previst el finançament d’aquests projectes i com són els contractes entre socis i cooperativa.

  En el marc de la jornada, Blanca Pellicer va presentar l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central com espai de referència al territori per fomentar l’aprenentatge, la cooperació i la transformació social i per contribuir a l’enfortiment i creixement de l’activitat econòmica, i va proposar sumar esforços entre l’Ateniu i els projectes d’Osona. 

  Finalment, el president de la cooperativa Balenyà Sostenible SCCL, Ramon Roig, va posar sobre la taula la necessitat de crear una cooperativa de segon grau a la comarca. Un ens que hauria d’estar format per la resta de cooperatives d’Osona per crear estructures professionalitzades i maximitzar l’eficiència del projecte i els seus costos. En la presentació va detallar quins són els requisits mínims per la seva creació.

  I en la sessió de cloenda, a càrrec de la vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona, Margarida Feliu (Vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona) totes les comunitats energètiques i el Consell Comarcal es van emplaçar a fer una nova trobada i jornada de treball en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) que tindrà lloc a Vic els pròxims 17, 18 i 19 de febrer de 2022.

  El Consell Comarcal d'Osona contracta 11 persones a través del programa Treball i Formació MG45-DONA

   soc

  El Consell Comarcal d’Osona ha contractat 11 persones en el marc del Programa Treball i Formació MG45-DONA. Aquest programa vol fomentar l'ocupabilitat de les persones majors de 45 anys en situació d'atur (línia MG45) i de dones amb risc de caure en situació d’atur de llarga durada o víctimes de violència de gènere (línia DONA). L’execució d’aquest programa s’allargarà durant tot l’any 2022. 

  Amb aquesta iniciativa, el Consell Comarcal d’Osona aposta de manera ferma per la inserció laboral com a eina bàsica per a la integració social de persones que pertanyen a col·lectius amb especial vulnerabilitat, ja que l'exclusió social comporta conseqüències molt negatives per a desenvolupar-se i viure en entorns normalitzats.

  D'altra banda, les persones participants realitzaran 60 hores d’accions formatives transversals durant el contracte de treball i dins la jornada laboral a l’aula de formació del Consell Comarcal. 

  Les accions formatives tenen el propòsit de fomentar la formació permanent al llarg de la vida com a mitjà per millorar coneixements, competències i aptituds amb una perspectiva personal, cívica, social o relacionada amb l'ocupació garantint, al mateix temps, el dret a la formació. 
   
  Per tal d'executar els projectes de plans d'ocupació s'han formalitzat 11 contractes d'obra i servei d'una durada de 12 mesos tots ells a jornada completa. Durant aquest període, es duran a terme projectes  comarcals relacionats amb manteniment de camins i zones verdes, neteja i desinfecció viària i d’espais públics i serveis a escoles i menjadors escolars. 

  El Programa Treball i Formació MG45-DONA està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social que es fan càrrec dels costos salarials i de formació dels participants.

   SOC GENEministerio

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat