A- A A+
 • Sessió del Consell d’Alcaldes d’Osona presidida per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega

  noticia-ccosona-01

  La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va presidir el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses d’Osona celebrat a la seu del Consell Comarcal en data 5 de setembre. Amb l’assistència de 40 alcaldes i alcaldesses d’Osona, es va parlar de la futura convocatòria del PUOSC, de la situació actuals dels ens locals i de la nova Llei de governs locals i hisendes locals.

   El president comarcal Joan Roca, en començar la sessió i després de donar la benvinguda i agrair la presència de la vicepresidenta i de les altres autoritats que l’acompanyaven, va exposar breument la situació actual dels ajuntaments i la seva preocupació sobre el finançament i la convocatòria del nou Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC), així com la necessitat de mantenir institucions com el Consell Comarcal que, com en el cas del d’Osona, es porta a terme una prestació de serveis de caràcter supramunicipal.

   Així mateix, Jordi Serra, com a president del CAO va manifestar el malestar dels responsables municipals pels problemes de finançament que estan patint i perquè sembla que paliar el dèficit públic passa per aprimar les corporacions locals, de manera que va agrair la oportunitat de poder expressar a la vicepresidenta aquestes inquietuds, de demarnar-li suport pels ens locals, i oferir també el suport dels ajuntaments al Departament que ella dirigeix.

   A la vicepresidenta la van acompanyar el director general d’Administració Local, Joan Cañada, el delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, el secretari general del Departament Lluís Bertran i el director territorial de Governació a la Catalunya Central, Ramon Buscallà.

   Joana Ortega va iniciar la seva intervenció recordant que la seva primera trobada amb alcaldes com a vicepresidenta va ser precisament al Consell d’Alcaldes d’Osona. En relació al deute que té la Generalitat amb els ajuntaments, la consellera va dir que no pot donar dates concretes però que el govern busca mecanismes per a fer-hi front, un d’aquests mecanisme és, sens dubte, reivindicar un sistema de finançament just. Adreçant-se als alcaldes i alcaldesses va dir que els plans del Departament per donar a resposta als ens locals, a mig termini hi ha el Pla Únic d’Obres i Serveis i, a llarg termini, la reforma del món local en la qual s’està treballant. En relació a aquest tema, Ortega va comentar que des del govern de la Generalitat s’ha dit al govern de l’Estat que a Catalunya no sobra cap ajuntament i que s’està apostant per mancomunar serveis i que s’intentarà que Catalunya tingui una regulació pròpia atesa la singularitat del país i per això s’està treballant amb les associacions municipalistes per buscar el consens del territori. També va dir que no es qüestiona el paper dels consells comarcals, que cal clarificar competències i redefinir tasques, i potenciar els consells d’alcaldes.

   El director general d’Administració Local Joan Cañada es va adreçar als alcaldes per exposar la futura convocatòria dels PUOSC i les principals novetats que comporta. Cañada es va referir en primer lloc a la reforma de governs locals que prepara el govern de l’Estat tot dient que preveu la supressió de municipis i que la que prepara el govern de la Generalitat potencia els ens locals com a administració més propera al ciutadà i va recordar que molts regidors/ores municipals no cobren per la feina, sinó que més aviat és una feina de voluntariat al servei del poble i que ser regidor és una tasca de 24 hores al dia els 365 dies l’any.

   A continuació el director general es va referir a la futura convocatòria del PUOSC i va resumir els novetats que s’hi han incorporat en quatre punts:

   1. Recuperar l’esperit únic del Pla Únic d’Obres i Serveis, és a dir, la coordinació de tots els Departaments per tirar endavant inversions estratègiques pel municipi.

   2. Canvi de xip per fer el Pla àgil i simple. En aquest sentit, es prioritzaran per exemple inversions mancomunades o les que siguin destinades a crear ocupació.

   3. Es crearà un programa pel manteniment de les inversions, cosa que significa que quan s’hagi portat a terme una inversió, el municipi disposi de recursos pel seu manteniment i que no hagi de destinar despesa corrent per aquest motiu. De passada, amb aquest plantejament es pretén beneficiar l’empresari local.

   4. Garantir viabilitat financera per nous projectes.

   En el torn de paraules obert a continuació tant la vicepresidenta com el director general van respondre a algunes qüestions plantejades pels alcaldes.

   Prèviament a la sessió amb els alcaldes i alcaldesses d’Osona, la vicepresidenta Joana Ortega va signar en el Llibre d’Honor del Consell Comarcal en presència de les autoritats comarcals.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat