A- A A+
 • Sessió ordinària del Consell d’Alcaldes d’Osona

  noticia-ccosona-01

  En data 7 de març de 2012 ha tingut lloc la segona sessió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses d’Osona (CAO) d’aquesta legislatura en la qual han pres possessió del càrrec el president i els vicepresidents.

  Els tres punts de l’odre del dia després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, eren la presa de possessió del president, del vicepresident primer i el nomenament i presa de possessió dels vicepresidents.

  En la sessió constitutiva del CAO celebrada el 23 de novembre de 2011 es va proposar l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra i Macià, com a president, càrrec del qual va prendre possessió en la sessió d’ahir 7 de març. Com a vicepresidents havien estat proposats en compliment del reglament vigent, en el següent ordre: Joan Roca Tió, alcalde de Gurb, com a vicepresident primer; Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes, com a vicepresident segon; Joan Sadurní, alcalde de Sant Vicenç de Torelló, com a vicepresident tercer; Carles Baronet, alcalde de Folgueroles, com a vicepresident quart, i Sebastià Riera, alcalde de Santa Maria de Corcó, vicepresident cinquè.

  Tots els proposats com a vicepresidents van prendre possessió del càrrec excepte Carles Baronet que no va acceptar el càrrec perquè, va dir, atenent el nombre d’alcaldies els correspondria la vicepresidència segona. Jordi Serra, ja com a president, va dir que s’havien proposat en aquest ordre ja que en el Reglament que regeix el Consell d’Alcaldes especifica que l’ordre de les vicepresidències es determina en funció del nombre d’escons de cada grup polític en el Consell Comarcal. A continuació va demanar si hi havia algun alcalde independent que volgués la vicepresidència i, en no haver-n’hi cap, Sebastià Riera va ser nomenat vicepresident quart i la vicepresidència cinquena va quedar vacant.

  Informe previ del Pla d’Actuació Comarcal (PAC).

  En aquesta mateixa sessió es va sotmetre a votació el Programa d’Actuació Comarcal (PAC) el qual ha de substituir el que va aprovar el Ple del Consell Comarcal en data 26 de juny de 2008. El Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya estableix l’obligatorietat de redactar i aprovar pel Ple, prèvia informació pública i al Consell d’Alcaldes, el Programa d’Actuació Comarcal, el qual legalment estableix que ha d’incloure els serveis, les activitats i les obres que s’han de dur a terme, de manera que a la pràctica esdevé el full de ruta pels propers quatre anys. El vicepresident primer del Consell Comarcal d’Osona va exposar les línies d’actuació incloses en el PAC i tot seguit es va sotmetre a votació. Dels 37 alcaldes presents, hi van haver 34 vots afirmatius i 3 abstencions.

  Informació respecte del Consorci de Serveis socials d’Osona.

  La informació respecte a aquest punt de l’odre del dia va anar a càrrec de Jordi Serra, com a responsable de l’Àrea al Consell Comarcal. Serra va dir que és prioritat en aquesta legislatura potenciar els serveis socials a la comarca i amb aquest objectiu, s’han iniciat converses amb els alcaldes de la comarca de cara a unificar criteris i que el màxim nombre de persones amb problemàtica diversa puguin ser ateses.

  En l’actualitat hi ha tres àrees bàsiques (més de 20.000 habitants) a la comarca, la del Consell Comarcal, Vic i Manlleu i és possible que properament n’hi hagi una altra, la Mancomunitat la Plana. Jordi Serra va posar molt èmfasi en què en una comarca històricament molt dispersa en aquest sentit, és fonamental caminar tots en el mateix sentit de cara a aconseguir economies d’escala i treballadors més pofessionals. Serra va citar com a exemple el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), posat en marxa en l’anterior legislatura.

  Informació sobre el Preu Públic al transport escolar no obligatori.

  En relació a aquest punt de l’odre del dia, la consellera delegada d’Ensenyament del Consell Comarcal d’Osona, Mercè Puntí, va explicar en què consisteix aquest preu públic i què es el transport escolar no obligatori.

  El CCO presta aquest servei des de fa anys amb el suport econòmic del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, suport congelat des de fa temps. Actualment i a causa de la situació econòmica del país, la Generalitat no pot fer front a aquesta despesa i, només pel curs actual, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un programa extra de finançament pel transport escolar no obligatori (TENO), de manera que, de forma puntutral i extraordinària, la Diputació de Barcelona col·labora en el finançament d’aquest servei per garantir-ne la suficiencia i dotació.

  De cara al proper curs, es proposa establir una taxa o preu públic pels alumnes de batxillerat i/o ensenyament no obligatori. En la majoria de Consells Comarcals ja fa temps que s’aplica aquest copagament en el transport no obligatori.

  A Osona fins ara no s’havia aplicat cap taxa per aquest servei. El Departament d’Ensenyament propasa un preu d’entre 1,5 i 4 euros per dia i alumne, entenent que es paga per reserva de plaça. Al Consell d’Osona, de moment queda fixada en 1,5 euros pels dos transports diàris.

  Proposta d’acord presentada per l’Ajuntament de Folgueroles al respecte de la línia de Molt alta tensió (MAT).

  L’Ajuntament de Folgueroles proposa al Ple del Consell d’Alcaldes l’adopació dels següents acords:

  Exigir a REESA l’immediat desmantellament de la línia Vic-Juià al seu pas pels termes de Folgueroles i Vilanova de Sau. Igualment instar a la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya perquè obligui a REESA a executar l’esmentat desmantellament, complint els compromisos que el govern havia contret amb els alcaldes d’Osona i situar-se al costat dels municipis afectats, en definitiva, al costat del territori.

  La proposta va ser aprovada per unanimitat dels alcaldes i alcaldesses presents.

  En el torn de precs i preguntes, diversos alcaldes van treure el tema de les multes posades en el tram en obres de l’Eix transversal i que hi ha moltes persones afectades de diversos municipis, donant-se el cas que hi ha persones que hi circulen diàriament i que han rebut fins a 8 o 9 multes per excés de velocitat.

  Joan Roca, president del Consell Comarcal i alcalde de Gurb, va dir que ja s’havia posat en contacte amb la Direcció General de Trànsit per demanar explicacions per aquest tema i que està pendent de la decisió que es prengui des de l’esmentada Direcció General.

  Igualment alguns alcaldes van demanar pel conveni que diversos ajuntaments tenen signat amb la Protectora d’Animals per la recollida de gossos abandonats. Els responsables del Consell Comarcal van dir que el conveni en aquest moment havia estat denunciat, donat que el termini de vigència finalitza el proper mes de juny així com també varen informar que s’està treballant en el nou conveni.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat