A- A A+
 • El fons documental de Quirze Parés és cedit a l’Arxiu Comarcal d’Osona

  noticia-ccosona-arxiucomarcal-02

  El passat 19 d’octubre de 2012, a la seu del Consell Comarcal d’Osona, es va formalitzar el contracte de dipòsit del fons de Quirze Parés i Ganyet  a l’Arxiu Comarcal d’Osona.

  Quirze Parés i Ganyet (1909-1994) conegut per ser l’autor de “La despoblació rural i les masies del Collsacabra”, llibre publicat per la Fundació Vives Casajuana, va desenvolupar al llarg de la seva vida una important obra com a fotògraf, investigador, guionista,  productor de cinema amateur i gran excursionista. El seu fons es compon de gairebé 9.000 clixés, de les versions originals de les seves pel·lícules i de la seva obra manuscrita. Un conjunt de documents que és reflex de la rica i rigorosa activitat intel·lectual que duia a terme al marge de la seva professió. 

  Dels 9.000 clixés, gairebé 5.000 traslladen en imatges el llibre sencer de  “La despoblació rural i les masies del Collsacabra”. D’aquest llibre, Mossèn Pladevall diu en el pròleg “... Amb ella [l’obra], el Collsacabra es posa a l’abast de tothom, i es pot seguir de punta a punta coneixent el nom de cada mas, de cada balma... noms que no es perdran mai més del tot... Creiem que aquest és el mèrit principal de l’obra. L’amic Parés ha erigit amb ella un monument literari al Collsacabra...” , però no només és això, el fons que ha ingressat a l’Arxiu Comarcal d’Osona ens demostra que Quirze Parés i Ganyet  també va erigir un monument fotogràfic al Collsacabra.

  A més, en el fons hi ha altres reportatges fotogràfics de diferents indrets d’Osona i de la resta de Catalunya i també filmacions. En total, 14 reportatges de 150 a 300 imatges cadascun i pel·lícules. Alguns d’aquest documents destaquen pel seu contingut  excepcional com a font històrica, el del “El Pantà de Sau (1960-1964)”,  el de “La ciutat de Vic (1965)” o el de “La vila de Centelles” en són clars exemples. Altres, en canvi, destaquen pel seu tractament esteticista de joc de llum i colors. Però tots tenen en comú que no hi ha cap imatge ni gratuïta ni per documentar.

  La seva activitat com a productor de cinema amateur el va portar a participar en nombrosos concursos a nivell de tot l’estat espanyol i alguns d’europeus. Quirze Parés, com a productor, va aconseguir un munt de trofeus i medalles que resten exposades, com a mostra permanent, en una de les vitrines de l’Arxiu Comarcal d’Osona.

  El fons que està catalogat i digitalitzat es pot consultar a l’Arxiu Comarcal d’Osona.

  http://cultura.gencat.cat/arxius/acos

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat