A- A A+
 • La Fundació d’Osona per a la Recerca i Educació Sanitària (FORES) diposita el fons documental dels Doctors Salarich a l’Arxiu Comarcal d’Osona

  noticia-ccosona-01

  El divendres dia 20 de gener de 2012, a la seu del Consell Comarcal d’Osona, va tenir lloc la signatura del contracte de comodat per al dipòsit del fons documental dels Doctors Salarich a l’Arxiu Comarcal d’Osona, el qual és propietat de la Fundació d’Osona per a la Recerca i Educació Sanitària (FORES).

  El contracte subscrit, per una banda, pel President del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca Tió, en nom i representació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i per l’altra, el President de la Fundació d’Osona per la Recerca i Educació Sanitària (FORES), Jaume Portús Arimany, inclou el fons documental  produït pels doctors Joaquim Salarich Verdaguer (1816-1884), Josep Salarich Giménez (1848-1930) i Joaquim Salarich Torrents (1895-1978), i la seva biblioteca. 

  El volum total del fons és de  74,2 metres lineals, dels quals 71 ml els ocupa la biblioteca, 2,2 ml de documentació, 1 ml de documents de format especial i 331 positius fotogràfics.  Destacar principalment que en el fons hi ha 4.241 volums de llibres de medicina, d’història i literatura local, ciències naturals, filosofia, religió i de legislació mèdica. 

  El fons dels doctors Salarich té un alt interès històric que ultrapassa l’àmbit comarcal. Com a metges, tots tres van dotar a la ciència mèdica noves visions i maneres de treballar que ja en el seu temps foren reconegudes. I com a prohoms de gran bagatge cultural són un referent per l’estudi dels moviments intel·lectuals de Vic i comarca. 

  La feina arxivística pròpia per facilitar l’accés a la totalitat del fons va finalitzar abans de l’estiu de 2011 i amb la formalització oficial del conveni es garanteix la seva consulta i ús d’acord amb el que estableix  la Llei 10/2011, de 13 de juliol, d’arxius i documents. 

  El catàleg sencer del fons és consultable per Internet des la web de l’Arxiu Comarcal d’Osona http://cultura.gencat.cat/arxius/acos/, enllaç “Arxius en línia”, aplicatiu d’accés a la descripció de fons dels arxius custodiats per la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat