A- A A+
 • La comarca d’Osona i la seva capital aposten per la biomassa com a font energètica

  noticia-ccosona-paisatge

  Osona, comarca capdavantera en instal·lacions públiques de biomassa de tot el país amb 17 calderes en funcionament.

  L’Ajuntament de Vic iniciarà aquest final d’any la instal·lació d’un sistema centralitzat de biomassa que suposarà la tercera d’aquesta energia renovable a la capital osonenca. Alhora que serà la primera de Catalunya en format de gestió a través d’una ESE, Empresa de Serveis Energètics.

  Els dies 18, 19 i 20 d’octubre va tenir lloc a Valladolid Expobioenergía, la principal fira de biomassa que es porta a terme a l’Estat espanyol. La fira va servir com a punt de trobada de tots els agents implicats en el sector de la bioenergia, tant d’àmbit estatal com internacional. En l’esdeveniment van estar-hi presents les principals empreses del sector i una important representació internacional amb empreses de diferents regions d’Europa, Estats Units i Amèrica del Sud.

  Dins la fira es van fer les jornades tècniques BIOMUN, les quals tractaven les possibilitats de la biomassa com a font energètica als ajuntaments i a les administracions públiques. La jornada, que es va repetir durant els tres dies, tenia dos blocs diferenciats: un primer on l’Asociación Española de Valorización Energética de la Biomasa (AVEBIOM) exposava l’estat de l’Observatorio Nacional de Calderas de Biomassa d’àmbit estatal i un segon bloc on diverses administracions locals exposaven experiències amb biomassa i els estalvis que això pot suposar.

  Va ser durant aquestes jornades on va quedar palès l’important treball que s’ha fet en aquest camp a la comarca i a la nostra capital. El senyor Juan Jesús Ramos, membre d’AVEBIOM i responsable de l’inventari de calderes, en la seva presentació va destacar la comarca d’Osona com a territori capdavanter en instal·lacions de calderes de biomassa on, en l’àmbit públic i privat, actualment hi ha més de 120 instal·lacions i se superen el 11 MW de potència instal·lats.

  Com a representants de la comarca d’Osona hi van assistir per part de l’Ajuntament de Vic el tinent d’alcalde Josep Rafús i el tècnic Gil Salvans, de l’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona, que van exposar la important aposta que s’està fent en matèria de biomassa al territori.

  D’àmbit públic i d’acord amb les dades exposades pel tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, Gil Salvans, actualment hi ha 17 instal·lacions que funcionen a la comarca. Aquestes estan repartides en 13 municipis que han apostat per la biomassa i en total hi ha uns 2,9 MW de potència instal·lats i es cremen un total de 500 tones de biomassa en forma d’estella i pèl·lets. A més del present, la biomassa és una opció de futur i a dia d’avui hi ha 5 instal·lacions més que han iniciat els treballs i projectes per ser una realitat de cara l’any 2012. A la comarca hi ha instal·lacions de biomassa en ajuntaments, piscines municipals, pavellons, district heatings, escoles, guarderies, etc.

  L’Ajuntament de Vic també ha fet una aposta clara per les energies renovables i per la biomassa. Actualment ja es troben en funcionament dues calderes de biomassa al pavelló del Castell d’en Planes i a l’edifici de la Farinera. Aquestes dues instal·lacions, que funcionen amb pèl·lets, tenen una potència de més de 500 KW, a les quals caldrà sumar-hi a partir del 2012 la instal·lació d’una central de distribució de calor a la zona dels Trinitaris. Aquesta central, que està prevista de funcionar com a ESE, Empresa de Serveis Energètics, actualment es troba en fase de resolució de l’empresa guanyadora de la licitació pública i el treballs de construcció s’iniciaran els pròxims mesos.

  La instal·lació de calderes de biomassa implica una sèrie d’avantatges per als consistoris, ja que els estalvis econòmics en comparació als combustibles fòssils són importants, però també cal sumar-hi que apostar per aquesta energia significa fer-ho per la creació de llocs de treball al territori, per l’economia local i el món rural, per la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la reducció de la dependència a tercers països i per la reducció del risc d’incendis dels boscos.

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat