• A- A A+

  El Consell Comarcal d’Osona presenta el projecte “Amb veu pròpia: El poble Amazic”

  WhatsApp Image 2021 03 02 at 18.19.55

  • Un vídeo participatiu d’osonencs i osonenques Amazics vol sensibilitzar la ciutadania respecte un col·lectiu molt representatiu i consolidat a la comarca.
  • La iniciativa ha sorgit del treball conjunt entre les entitats osonenques Amic Amazigh i Jamieat Essalam i el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal. 

  Aquest dimarts 2 de març s’ha presentat, en format virtual, el vídeo “Amb veu pròpia: El Poble Amazic”. Es tracta del resultat d’una iniciativa conjunta entre les entitats osonenques Amic Amazigh i Jameiat Essalam, i el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona.

  L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania respecte la cultura amazic, que tot i fer prop de quatre dècades que conviu a la comarca i tenint en compte que l’amazic és la tercera llengua més parlada a Osona, encara és desconeguda.

  El vídeo ha estat elaborat de forma participativa per diversos osonencs i osonenques amb arrels amazigues que expliquen els trets diferencials de la seva cultura.

  Durant l’acte de presentació, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, ha assenyalat que el projecte “és un exercici d’empatia i reconeixement que ens ajuda a crear una societat osonenca i catalana diversa i cohesionada” i ha afegit que “com a Consell tenim l’obligació de donar veu a la nostra ciutadania i aquest n’és un exemple”.

  Per la seva banda, el vicepresident segon i responsable del servei d’acollida i integració del Consell Comarcal, Pere Medina, ha posat en valor el fet que el projecte hagi nascut en plena pandèmia, “atès que el 2020 hem treballat més que mai donant suport per exemple amb 600 serveis de traducció en cribratges massius o hem facilitat formacions a 160 persones. Ens hem hagut de reinventar i fer front a noves necessitats”. Medina ha afegit que “aquest projecte té uns protagonistes de luxe: osonencs i osonenques d’arrels amazigues que són referents en diversos sectors”.

  Per la seva banda, Sanaa Boujdadi de l’Associació Amic Amazigh i Mhamed Abdelouahed Allaoui de la Casa Amaziga de Catalunya, han ressaltat la necessitat de divulgació d’una cultura amb identitat, llengua i costums encara poc coneguda per la ciutadania, entitats i institucions.

  L’acte s’ha tancat amb la intervenció de la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona i Diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon, que ha posat en relleu tant la part divulgativa del projecte com la participativa. Parlon ha assenyalat que el material neix a Osona, però que pot ser molt útil per divulgar la cultura amazic arreu de Catalunya.

  Finalment, la Secretària d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Mireia Vall, ha realitzat la cloenda de la presentació afirmant que “a Osona sempre heu estat capdavanters amb projectes que ajuden a obrir la mirada del qui som totes i tots. Aquest vídeo és un reconeixement als amazics del gran valor com a poble, i del gran valor que ens aporta a una societat diversa i cohesionada”.

  Veure vídeo

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat