A- A A+
 • Osona, testimonis del segle XX

  Amb motiu de la diada de Sant Jordi de l’any 2007, el Consell Comarcal d’Osona, l’Arxiu Comarcal d’Osona, l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona, l’Ajuntament de Vic, la Fundació Caixa Manlleu i la Universitat de Vic amb la publicació del llibre “Osona: testimonis del segle XX” van contribuir al coneixement de la història del nostre país. Fa pocs anys que encetàvem un nou segle i un nou mil·lenni: un bon moment per fer balanç del segle XX, una bona ocasió per afegir a la història general aquelles vivències dels seus protagonistes. En aquesta publicació s’explica de primera mà com era el món rural que van heretar dels seus avantpassats, com es va desplegar la societat urbana, els efectes de les noves tecnologies, els nous àmbits de sociabilitat, l’impacte d’esdeveniments com la Guerra Civil i la postguerra, etc. Gairebé són dos-cents relats d’homes i dones que han transitat per un segle ple de novetats i de canvis, d’emocions i de neguits.

  Osona, testimonis del segle XX

  Aquest llibre va ser la culminació del projecte “1900-2000, cent anys de vida osonenca a través de les imatges i del record”, iniciat ens trobem, doncs, davant d’una obra col·lectiva que té per objectiu rescatar de l’oblit la vida quotidiana, el que han viscut unes generacions d’osonencs, molts dels quals van néixer el primer terç del segle XX, van viure en plena joventut fets tant assenyalats com la Guerra Civil, van desplegar la seva vida durant la dictadura del general Franco i en entrar a la senectut han viscut la democràcia del darrer quart del segle. l’any 2001 des de l’Arxiu Comarcal d’Osona. Una aportació imprescindible per al coneixement del nostre passat més immediat que va ser possible gràcies a l’aportació desinteressada i entusiasta de persones grans a qui calia escoltar per poder tenir una altra dimensió dels fets que expliquen els llibres d’història. L’any 2004 es van presentar una part dels treballs realitzats a través de l’exposició “Osona: 1900-2000 relats de tot un segle”. Per a l’ocasió, també es va editar una publicació que era, en certa mesura, el tast del que teniu a les mans. Un treball de llarg recorregut, executat de forma pacient i tenaç per diverses persones i portat a terme a la seu de l’Arxiu Comarcal d’Osona, dipositari del treball de recopilació realitzat i de les imatges que l’acompanyen.

  Per acabar, cal destacar que la tirada d’exemplars va ser de 1.500 i que, malgrat tenir la intenció de vendre’n a les llibreries, finalment no va ser possible. Tot i això, es van lliurar de forma gratuïta dos exemplars d’aquest llibre a totes les biblioteques de la comarca i, també, se’n poden trobar dos exemplars a disposició del públic a l’Arxiu Comarcal d’Osona.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat