A- A A+
 • Es realitzen les primeres Jornades de Dones i Feminisme d’Osona

  jornada 3La jornada reivindicativa s’emmarcava enla campanya entorn del 8 de març, Dia Internacional de les Dones

  Diverses dones d’entitats osonenques, en coordinació amb l’oficina VicDones-SIAD Osona, van organitzar les primeres Jornades de Dones i Feminisme d’Osona a la plaça Major de Vic, per visibilitzar el paper de les dones a les entitats, ocupar l’espai públic i denunciar les desigualtats, discriminacions i violències que pateixen.

  La jornada va comptar amb una fira d’entitats de dones i feministes, i grups de dones específics d’entitats mixtes (Adona’t, Associació LGTB TALCOMSOM, Cercle de dones, Creu Roja Osona, Escola de la Pau-Dones Casal Claret, La Fetillera, La mà solidària i Som Dones).

  Al llarg de la jornada, que va durar de 10 a 17.30 hores, es van dur a terme un total de 12 activitats, les quals van ser variades i per a tots els públics. Tot i els núvols i la pluja, totes les activitats es van poder fer i durant tota la jornada hi va haver afluència de gent també de totes les edats.

  Les voltes de la plaça de Vic van acollir onze pancartes, elaborades per l’alumnat de l’EART Vic, que denunciaven la doble jornada laboral de les dones, la precarietat laboral, el poc temps per l’oci i les agressions sexuals en espais d’oci, i reivindicaven la necessitat de potenciar la sororitat, que és l’aliança entre les dones.

  Entre les activitats destacades es troba el dinar popular (amanida, cuscús i postres) elaborat per dones de les entitats de Casal Claret, Creu Roja d’Osona i La mà solidària, i que van tastar 110 persones; a més dels concerts de la rapera Shuvag, les osonenques Mariona i Helena i les lluçanenques, Na trenca.

  Els grups feministes de la comarca van organitzar activitats diverses. La Xinxa (Manlleu) va organitzar una xerrada sobre feminismes i maternitat en la que es va reflexionar sobre la maternitat, la pressió social, la idealització de la maternitat, el paper de les llevadores, les doules, els acompanyament a la lactància i la penalització de les dones per les decisions que prenen. La Fetillera (Lluçanès) va fer conta contes per a la canalla ‘La princesa Carolina’ on els més menuts van gaudir d’aventures no estereotipades. Som Dones (Taradell) va fer un recital poètic de la Joana Raspall i Adona’t (Vic) va instar a la gent a escriure missatges contra les desigualtats laborals i van exposar les il·lustracions del calendari que han elaborat enguany en què es visibilitzen dones rellevants de la nostra història.

  No van ser les úniques, també es va gaudir de la demostració de ball de country de les dones de l’Associació Cultural Jaume Balmes, de poemes de la Marta Salvans després de dinar, del ball de gegantes i gegantones acompanyades per gralleres (carrer de la Riera de Vic), d’un pilar de dones (Sagals d’Osona) i, per acabar, d’una actuació de foc i tabals de diablesses i bruixes de diferents colles de diables de la comarca que van fer la cloenda de la jornada. Després d’aquesta interessant jornada, es farà una valoració per tal d’assentar les bases i coordinacions perquè aquesta no quedi aquí, sinó que pugui ser itinerant en d’altres municipis de la comarca.

  L’oficina VicDones-SIAD Osona agraeix la participació de totes les entitats, sense elles no hagués estat possible fer la jornada.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat