A- A A+
 • El Ple del CCO aprova diverses mocions, en defensa dels treballadors de les càrnies, en defensa de l'escola catalana i per l'alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats

  vista gral votantEl Ple del Consell Comarcal aprova per unanimitat una moció en defensa dels drets dels treballadors/ores del sector carni i una altra en defensa de l’escola catalana i del model d’immersió lingüística.

  En el mateix Ple es va aprovar, amb l’abstenció del grup polític del PSC, la moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol.

  En la mateixa sessió van prendre possessió del càrrec de consellers comarcals Tomàs Girvent Oliva i Francesc Josep Rivera Garcia, del PSC, en substitució de Miquel Arisa i Mila Martínez que van renunciar al càrrec el passat mes de desembre.

  En una sessió marcada per la presència de 16 cadires amb llaç groc i el nom dels polítics presos o a l’exili i amb la presència de diversos treballadors de les càrnies de la comarca, la moció en defensa dels drets dels treballadors/ores del sector carni es va aprovar amb el vot favorable de tots els consellers comarcals presents a la sala. Katia Juncks, en nom de la CUP, va llegir la carta que l’equip de metges de l’EAP de Santa Eugènia de Berga van escriure per denunciar les condicions en què treballen a les càrnies, nefastes per a la salut i va dir que és una situació “vergonyosa que indigna moltíssim”. Antoni Poyato, del PSC, va dir ”que fan seves totes les reivindicacions del treballadors” i Josep M. Freixanet, en nom de l’equip de govern del Consell Comarcal, va puntualitzar “la vostra lluita, és la nostra responsabilitat” i “el país nou que volem ha de garantir condicions igualitàries per a tothom i un treball digne i segur”.

  Pel que fa la moció en defensa de l’escola catalana i del model d’immersió lingüística, també es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics que formen part del CCO. La moció la va defensar Anna Franquesa, consellera delegada d’Ensenyament dient que “el model d’immersió lingüística no es toca”. Katia Juncks, va dir en aquest punt que si cal aprovar mocions d’aquest tipus “és precisament per combatre la ignorància del govern de l’estat” i “la visió de les cadires amb el llaç groc “emociona i indigna”. El portaveu del PSC, Antoni Poyato va dir que no cal tocar el model de l’escola catalana “perquè funciona”.

  Finalment, la moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol, es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i de la CUP, el PSC es va abstenir.

  La moció va ser defensada per Joan Carles Rodríguez, de l’equip de govern, que va dir que “ja no va d’independència, sinó de defensar els drets civils i polítics, l’estat espanyol està incomplint de manera flagrant el Pacte internacional dels Drets Civils i Polítics adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides i que el Regne d’Espanya va ratificar”. Per Rodríguez “el país que volem, la nova república, ha de ser un país on tothom pugui defensar les seves idees i es pugui convocar un referèndum”. Juncks es va afegir a la defensa de la moció “perquè es vulneren els drets bàsics i per democràcia”. Poyato, del PSC, tot i mostrar “un record sincer i empàtic pels presos i pels exiliats”, va remarcar que la moció es presentava “des de la tristor i no des del rigor”. Poyato va acabar dient “cal anar per feina, recuperar el govern i eliminar el 155”.

  La resta de punts de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat excepte els que feien referència a l’encomana de gestió amb l’Ajuntament de Vic pel pagament dels complements de les beques de menjador i l’atorgament de beques de llibres i activitats, en què es van abstenir els dos consellers comarcals de la CUP per “tema econòmic, no de gestió”, ja que segons va dir la seva portaveu, es podrien gestionar directament des de l’Ajuntament, a la qual cosa el vicepresident 1r va contestar que fent-ho des del Consell es guanya en eficiència administrativa i en simplificació de tràmits.

  La CUP igualment es va abstenir en l’aprovació del conveni amb l’Ajuntament de Vic per l’encàrrec de gestió dels ajuts de pobresa energètica, perquè no estan d’acord en pagar rebuts i sí en pressionar les empreses a complir els seus compromisos i en aplicar la llei de pobresa energètica. Joan Carles Rodríguez, va contestar dient que una cosa no treu l’altre, és a dir, l’aprovació del conveni no significa que altres administracions no lluitin per defensar els drets de les famílies i a pressionar les empreses perquè no tallin el subministrament.

  Per acabar, el conseller adjunt de Cultura, Txevi Rovira, va recordar als presents que aquest any es compleixen 50 anys de la inauguració de l’Institut Jaume Callís i va convidar tothom a fer-ne ressò.

   

   

   

   

   

   

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat