• A- A A+

  Èxit de la I Jornada Tasta la llavor

  20161006 tasta la llavor

  El Consell Comarcal d’Osona i el Banc de Llavors de Roda de Ter organitzen la I Jornada Tasta la llavor .

  En el marc de les actuacions de Xarxa de Productes de la Terra, impulsada i coordinada per la Diputació de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Roda de Ter, es va convidar a un tast gratuït a les 200 persones que hi van assistir.

  Els assistents, prèviament inscrits a través del bloc del banc www.bancdellavorsderodadeter.wordpress.com, se’ls va demanar de puntuar de l’1 al 10 els diferents ítems de cada una de les varietats que van tastar: color, textura, sabor... En total es van repartir 105 enquestes, els resultats es publicaran al mateix bloc del banc d’aquí a uns dies.

  L’acte va començar amb la presentació del Banc de Llavors, a càrrec de Manel Lara, que va explicar que el Banc de Llavors de Roda de Ter, va ser creat amb l’objectiu d’identificar, promoure i preservar les varietats locals de la comarca d’Osona. “És una de les poques comarques on encara no hi havia un lloc de referent físic on poder dipositar les nostres llavors. Totes i tots nosaltres tenim la responsabilitat (que no és més que l’habilitat per respondre) de fer que no s’extingeixin encara més espècies, que per diferents motius hem oblidat. Cal mantenir la biodiversitat pel bé del nostre planeta”. També va fer una crida a totes aquelles persones que vulguin unir-se a participar activament al Banc de Llavors. “Ens falten mans per poder fer prospecció, identificació i divulgació d’exemplars”.

  Lara va continuar amb una ponència sobre les varietats de tomàquets que hi havia al tast, dividit en 2 apartats: els tomàquets d’amanir, com ara el tomàquet verd d’Oristà, dues varietats de tomàquet de Collserola (el Mundó groc i Mundó taronja), tomàquet rosa de l’Etern, tomàquet Pera de Girona i els tomàquets de penjar, com és el cas del tomàquet de la República.

  Tot seguit el gastrònom Pep Salsetes va parlar de les varietats de mongetes i va elaborar tres sofregits basats en plats típics de cuina catalana, que ell mateix recull en el seu llibre, i que també es van poder tastar. La primera recepta (apta per vegetarians i vegans) elaborada amb col de pell de galàpet, pastanaga i porros, amb mongeta del Carai. La segona amb botifarra negra esparracada i com a base la mongeta del Collsacabra. I per últim un sofregit de careta de porc molt picada i porros, amb mongeta de Genoll de Crist.

  En total es van tastar 4 varietats de mongeta, 6 de tomàquet de penjar i 14 de tomàquet d’amanir. El Forn de pa de la Sequoia va elaborar un 50% del pa amb xeixa i forment, varietats antigues de la comarca i l’altre 50% de florència aurora, Montcada i Alcalà, totes elles varietats molt velles. El tast va donar molta rellevància a les llavors locals i es van posar tres parades de diferents productors agroecològics i de l’associació de Graners com Totsants, Horta Tarrés i Ecollavors que van portar mostres d’altres varietats locals, com la patata del Bufet, ceba vigatana o llavors per plantar. El banc també va voler sumar altres espècies no locals de tomàquets i mongetes per reflectir la riquesa que té la biodiversitat.

   

   

   

   

   

   

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat