A- A A+
 • Consell d’Alcaldes d’Osona - 6 de març de 2013

  noticia-ccosona-plens-03

  El director general de centres públics de la Generalitat, Jordi Roig, diu als alcaldes i alcaldesses d’Osona que el model de planificació de centres públics construït entre tots, govern i administració local, es bo, el problema és només econòmic.

  Amb una assistència de la major part dels alcaldes de la comarca, Jordi Roig, va començar referint-se a les dades que ja va facilitar la consellera d’Ensenyament de la Generalitat en la seva compareixença de principis de setmana quan va dir que, pel que fa al Departament d’Ensenyament, s’està en una situació de creixement. Venim d’una època de creixement i ara ens trobem en un entorn de crisi econòmica, va dir, amb la conseqüència que hi ha menys padró i menys naixements. La corba demogràfica s’està desplaçant: es necessiten més places de secundària i menys de primària. Segons Roig, cal racionalitzar recursos mantenint la qualitat.

  En relació a les llars d’infants i a la disminució de l’aportació de la Generalitat, el director general va donar xifres per demostrar que els darrers anys s’han creat moltes places de llars d’infants municipals, fent una gran inversió, i que mai no s’han ocupat totes. Va dir que cal racionalitzar els recursos existents i que les places creades són cares de mantenir, per justificar així que dels 1.800 euros que el govern aportava per cada plaça, en dos anys ha passat a 875 euros.

  En relació a les escoles de música, Jordi Roig, va dir que la voluntat del govern és mantenir l’aportació però no va donar més dades a l’espera dels pressupostos de la Generalitat.

  Un altre tema que va abordar va ser el de la jornada compactada als instituts de secundària. Va dir que a Osona només l’han demanada 7 centres i que cal esperar un termini de 2 anys per veure’n els resultats, però que estudis que s’han fet demostren que millora el rendiment escolar. Pel curs 2012-2013 es tornarà a obrir convocatòria per tal que la resta d’Instituts es puguin sumar a la jornada compactada si així ho desitgen.

  Jordi Roig, que va assistir a la sessió acompanyat del director dels Serveis territorials a la Catalunya central, Josep Ramírez, va agrair als alcaldes i alcaldesses presents i al món municipal l’esforç que s’ha fet i es fa pel manteniment del model escolar.

  Els altres punts de l’odre del dia feien referència a informacions sobre diferents temes d’interès.

  Informació respecte dels permisos d’investigació d’hidrocarburs que afecten la comarca d’Osona.

  El vicepresident 1r Manel Romans va exposar en què consisteix la prospecció mitjançant la tècnica del fracking i la situació actual dels permisos que s’han sol·licitat per fer prospeccions a la comarca i que un dels projectes en concret afectaria 34 municipis. Romans va dir que en la reunió amb el nou director general d’Energia, aquest els va comunicar que dels dos projectes que hi ha, només l’anomenat Ripoll té permís d’investigació i que el Leonardo & Darwing està encara en tramitació per l’obtenció del permís d’investigació.  També va recalcar que sempre s’ha de disposar  del permís del propietari del terreny i també del permís d’obres municipal. La Generalitat només té competència per l’atorgament dels permisos d’investigació. El permís d’explotació depèn del govern central.

  A continuació el vicepresident 2n Jordi Serra va explicar el funcionament de la Xarxa d’Envelliment Actiu.

  Serra va exposar la situació actual dels SAIAR, centres que són un pas mig entre els casals d’avis i els centre de dia. Fins ara la Generalitat només preveu en els seus pressupostos els centres de dia.

  A Osona s’ha endegat aquest projecte, de moment es tracta d’un pla pilot que ja funciona en 4 municipis (Gurb, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Olost) i properament es posarà en marxa en un altre (Sant Quirze de Besora). La voluntat del Consell Comarcal és consolidar el servei desenvolupant aquest projecte i fent tots els tràmits que calgui davant la Generalitat. De moment, però, el govern no ho ha inclòs en la seva cartera de serveis i a dia d’avui aquest es porta a terme a risc de cada ajuntament.

  El conseller de Comunicacions i Noves tecnologies, Carles Banús va donar informació sobre la compra agregada dels serveis de telecomunicacions per part de Localret, en relació al conveni que es va signar l’any 2010 entre 20 ajuntaments, el Consell Comarcal i Localret aconseguint descomptes importants. Com que aquest any s’ha de renovar el conveni, es vol oferir a la resta d’ajuntaments que al seu dia no s’hi van adherir.

  En relació a un altre punt de l’odre del dia, Banús va esmentar que d’acord amb l’Ordenança reguladora de l’administració electrònica que promou l’accés electrònic dels ciutadans a l’administració, facilitant la comunicació direccional amb mitjans electrònics, el Consell ja opera com a entitat de registre que permet emetre i gestionar l’identificador digital idCat.

  La consellera d’Atenció a les persones, Elisabet Ferreres va informar sobre els actes de commemoració del 2014.

  Ferreres va explicar en què consisteix el projecte, que la comissió es va crear l’any passat per commemorar els Fets de 1714 i que pretén aglutinar ajuntaments, entitats i associacions per elaborar conjuntament un programari d’actuacions.

  El projecte es divideix en quatre parts: Centre d’Interpretació de l’ermita de Sant Sebastià, el Centre d’informació d’Osona, el Projecte rutes per la comarca i un Cicle de conferències historicocientífiques.

  En relació a la informació sobre el programa Leader Ripollès Ges Bisaura, la va donar Albert Puigvert del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, explicant en què consisteix aquesta associació sense ànim de lucre reconeguda com a GAL (Grup d’Acció Local) pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural amb l’objectiu de diversificar i complementar l’activitat econòmica en territoris rurals.

  Finalment es va aprovar per unanimitat la proposta presentada, a iniciativa d’una alcaldessa de la comarca, de canviar el nom del Consell d’Alcaldes pel de Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca d’Osona.

  En el torn de precs i preguntes, l’alcalde de Sant Pere de Torelló va expressar el seu malestar per la reducció de la freqüència horària de transport públic que afecta Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló. Jordi Fàbrega va posar exemples de transport públic existents en altres comarques com poden ser la tarifa integrada o altres iniciatives que funcionen. Joan Roca, com a president comarcal, es va comprometre a traslladar aquesta inquietud a la Direcció General de Transports i a buscar estratègies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat