• A- A A+

  L’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona reclamen un tracte igualitari pel que fa a les restriccions d’aigua que s’apliquen al territori català

  L’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal mostren una queixa conjunta perquè consideren que les restriccions que continua tenint la ciutat i la comarca són dures tenint en compte que a altres parts del territori català s’ha canviat d’estat de sequera

   RiuTer

  L’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona demanaran a l’Agència Catalana de l’Aigua mesures conjuntes i homogènies per a tot el territori català pel que fa als usos i consum d’aigua. Aquesta demanda arriba després que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya hagi publicat la resolució que marca la fi de l’estat d’excepcionalitat per sequera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat.
  Concretament, aquest sistema Ter-Llobregat abasta la regió metropolitana de Barcelona, l'àrea urbana de Girona, la Costa Brava sud i part de la Catalunya Central. Això fa que els municipis del curs alt i mitjà d’aquest riu no depenguin del pantà de Ter i continuïn tenint restriccions de consum d’aigua associades a la fase d’emergència per sequera.
  La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Ester Coma, agraeix a tota la ciutadania el seu esforç per “reduir el consum de l’aigua, sabem que la gent ha estat molt compromesa amb la sequera, igual que el sector ramader, agrícola i industrial”. Afegeix que “entenem que el seu esforç hauria de servir perquè les mesures aquí també fossin més relaxades”.
  En la mateixa línia, la consellera delegada del Cicle de l’Aigua del Consell Comarcal d’Osona, Griselda Castells, explica que “les pluges que hi ha hagut són bones, però no suficients per revertir la situació de sequera”. Matisa que “tot i això, s’ha de tenir en compte tot el territori, que el canvi sigui per a tothom, perquè la gent vegi que el seu esforç serveix i compensa”.
  Estat d’excepcionalitat des del maig del 2023
  L’Agència Catalana de l’Aigua va decretar l’entrada en estat d’excepcionalitat la unitat de les Capçaleres del Ter, de la qual forma part Vic, el maig de 2023. Aquesta unitat no està regulada per embassaments i la disponibilitat d’aigua depèn de la quantitat d’aigua que circula pel riu Ter.
  L’estat de sequera es determina seguint els paràmetres de pluviometria i uns indicadors que valoren la quantitat que ha plogut en un període de temps concret respecte a la mitjana històrica de la zona. En el moment que es va decretar l’estat d’excepcionalitat, els índexs indicaven la necessitat de declarar-lo. Actualment, l’índex dels últims vint-i-quatre mesos continua indicant excepcionalitat i fregant, gairebé, l’alerta. Pel que fa al de nou mesos, la situació és de normalitat hidrològica; i el de dotze mesos es troba entre la normalitat i la prealerta. Aquest canvi de tendència queda enregistrat per les dades del cabal del riu Ter al seu pas per Les Masies de Roda, on s’observa un clar augment del cabal.

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat