• A- A A+

  Vuit Comunitats energètiques osonenques guanyen les ajudes CE-implementa

  WhatsApp Image 2024 02 01 at 17.20.07

  Dels 12 projectes catalans subvencionats, vuit són Osonencs.

  Les comunitats energètiques ciutadanes de Balenyà, Prats de Lluçanès, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Tavèrnoles, Tona i Torelló, juntament amb la cooperativa de serveis Vitamina D, han aconseguit uns ajuts de 2,5 milions d'euros de l'IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) del Ministeri per la Transició Ecològica. En la resolució definitiva de les subvencions que es va fer pública el passat mes de desembre, els municipis amb els projectes més ben valorats han estat Tona, Torelló i Tavèrnoles, per aquest ordre.

  L'aportació econòmica cobreix aproximadament el 60% del cost de les actuacions. Els projectes que es desenvoluparan a la comarca d'Osona es basen, principalment, en autoconsums compartits i punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Concretament, s'instal·laran 24 noves instal·lacions fotovoltaiques i s'invertirà en mobilitat sostenible a tres municipis.

  Balenyà sostenible, que ha rebut una ajuda d'1,1 M€, és pionera, ja que construirà una xarxa de calor i fred de cinquena generació, que està basada en geotèrmia, donant servei a uns 50 habitatges. A més a més, instal·larà un camp de fotovoltaica de 600 kWp, que per potència i característiques encara no s'havia realitzat en cap altra comunitat energètica d'Osona i, alhora, 4 instal·lacions de 100 kW d'autoconsum compartit.

  Aquesta convocatòria del programa d'incentius CE IMPLMENTA es basa en la creació i recopilació de projectes pilot singulars de comunitats energètiques, dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Dels 52 projectes subvencionats a tot l'estat espanyol, 12 són catalans.

  En aquests moments, a les comarques d’Osona i Lluçanès ja hi ha 26 municipis que tenen comunitats energètiques creades o en fase de creació, de tal manera que més d’un 94 % de la població d’Osona pot formar part d’una comunitat energètica en el seu municipi.

  Aquestes ajudes permetran que Osona estigui més pròxima als objectius del programa NEO (Nova Energia d'Osona) que pretén reduir en set anys les emissions de CO2 a l'atmosfera en un 40%, essent un clar exemple de la transició energètica liderada pels ens públics.

  D'altra banda, al Consell Comarcal d'Osona i a Osona Cooperativa de l'Energia s'han concedit les ajudes del programa CE-oficines. Aquestes ajudes permeten donar suport a les comunitats i han estat finançats per fons Next generation EU.

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat