• A- A A+

  ‘Benvinguts a Pagès’: un cap de setmana per visitar les explotacions agroalimentàries d’Osona i el Lluçanès

  presentacio BAP 2023 web

  Torna ‘Benvinguts a Pagès’, la festa de la pagesia a Catalunya. El cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre, onze explotacions agroalimentàries d’Osona i del Lluçanès obriran les portes de casa seva per compartir el seu treball al camp, la pastura, la granja i l’obrador on elaboren els productes. Una oportunitat per conèixer de prop la feina de pagès i d’omplir el rebost comprant directament als productors.

  L’oferta dels productors es complementa amb altres propostes com restaurants, hotels o activitats turístiques, que contribueixen a promoure el producte local i de proximitat. En conjunt, més de 35 agents turístics del territori. L’any passat, 2.900 persones van visitar les explotacions d’Osona i 1.700 les del Lluçanès.

  Un país on “el menjar és cultura”

  La 8a edició del ‘Benvinguts a Pagès’ es va presentar ahir a l’explotació ‘Formatges de Lluçà’. Una trobada en la qual van participar representants de les institucions organitzadores i de les explotacions, allotjaments i restaurants que hi participen, i que va servir per donar el tret de sortida a les jornades.

  Albert Prado, conseller delegat de Turisme, Esport i Cultura del Consell Comarcal d’Osona, va recordar el compromís de la comarca amb el projecte així com la bona rebuda per part dels visitants any rere any. Marc Sucarrats, president en funcions del Consorci del Lluçanès, va remarcar la importància de la iniciativa per donar a conèixer de primera mà l’origen dels productes i així crear un fort vincle entre productors i consumidors. Josep Pena, director dels serveis territorials del DACC a la Catalunya Central, va destacar “l’oportunitat d’acostar el món rural a l’urbà”, per ajudar al desenvolupament econòmic local a partir de l’agroturisme i a visibilitzar els preus justos als quals han de poder vendre els seus productes. “Benvinguts a Pagès és una peça clau en la sostenibilitat d’un país, Catalunya, on el menjar és cultura”, va subratllar.

  L’alcaldessa de Lluçà, Glòria Colom, va remarcar la importància que tenen les explotacions familiars i la ramaderia en extensiu, majoritàries al Lluçanès, per cuidar i conservar el territori. Marta Homs, de Formatges de Lluçà i amfitriona de l’acte, va presentar aquesta microempresa familiar fundada el 2016 i que ha participat en totes les edicions del Benvinguts a Pagès. “És una oportunitat d’explicar el nostre dia a dia, de deixar tastar els nostres formatges i que els donin el valor que es mereixen pel fet de conèixer l’entorn i el treball que hi ha al darrere”, va explicar. Una iniciativa que els ha ajudat a trobar nous clients i de la qual estan molt satisfets de formar-ne part.

  Visites també accessibles

  Entre la varietat de propostes, destaca com a novetat la iniciativa de l’explotació Soler de n’Hug de Prats del Lluçanès, que per primer cop oferirà una visita amb llengua de signes, gràcies a la col·laboració de CASMACS (Casa Social Del Sord De Manresa i Comarques). La visita serà el diumenge a les 10:00 h i cal reserva prèvia. A més a més, a les 17:30 h oferiran un concert gratuït per a qui tingui ganes de tancar la jornada amb bona música.

  Al llarg del cap de setmana, participaran al Benvinguts a Pagès un total d’11 explotacions, 8 activitats, 9 restaurants i 9 allotjaments d’Osona i el Lluçanès:

  Al web www.benvingutsapages.cat es pot veure el detall de les explotacions i altres agents que participen en les jornades. Aquest any, s’ha millorat la interfície del web i el sistema de reserves per fer-la més intuïtiva i fàcil d’utilitzar.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat