• A- A A+

    Vora 3.000 alumnes participen en les activitats d’educació ambiental del Consell Comarcal d’Osona, el doble que el curs passat

    visita planta residus

    114 grups d’estudiants de 41 escoles i instituts d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès van prendre part en les visites formatives del programa Ambientalitza’t. Aquest mes de setembre s’engega la campanya per al nou curs 2023-2024

    Mostrar en directe a joves i infants com és el cicle de l’aigua o com es gestionen els residus, i conscienciar-los sobre què podem fer per millorar-ho. Amb aquest objectiu, durant el curs 2022-2023 el Consell Comarcal d’Osona va organitzar 114 visites formatives, per a escoles i instituts, a les instal·lacions de tractament de residus, de potabilització d’aigua i de depuració d’aigües residuals de la comarca.

    Les visites formen part del programa d’educació ambiental Ambientalitza’t. En conjunt, hi van participar 2.910 alumnes -gairebé el doble que el curs anterior-, procedents de 41 escoles i instituts de 22 municipis diferents d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès. Dues terceres parts dels alumnes de Secundària i un terç de Primària, però també classes de Batxillerat, de Cicles Formatius o d’Educació Especial. Les visites més sol·licitades varen ser les combinades de residus, seguides de la planta de reciclatge multiproducte i de l’Estació d’Aigües Residuals (EDAR) de Vic.

    Aquest setembre engega la campanya per al curs 2023-2024.

    Valoració excel·lent dels docents

    En les enquestes posteriors a les visites, el 100% dels mestres i professorat van valorar l’activitat com a ‘interessant’ o ‘molt interessant’, i un 97% va indicar que havia satisfet les seves expectatives. Les visites formatives es conceben com un suport a l’educació ambiental dels alumnes. Per això, en tres de cada quatre casos, la visita s’havia preparat prèviament a l’escola/institut o formava part d’un projecte d’aula. A més, molts centres amplien o reforcen el tema posteriorment.

    Quines instal·lacions es poden visitar i què hi fan els alumnes?

    Aprendre com es gestionen els residus

    En aquestes visites, els alumnes coneixen el funcionament de les tres instal·lacions de tractament de residus: la planta de triatge de multiproducte, on se seleccionen els envasos lleugers, el paper i el cartó que serviran com a matèria prima per fer nous productes; el CTR on es tracta de manera separada la fracció resta i la matèria orgànica (per obtenir-ne compost); i el dipòsit controlat on van a parar els residus que no es poden reciclar.

    Com arriba l’aigua fins a l’aixeta...

    A les plantes de potabilització, infants i joves poden veure el procés gràcies al qual l’aigua arriba als nostres municipis: com es capta l’aigua del riu, el circuit que recorre per eliminar-ne la matèria sòlida, orgànica i contaminats biològics, perquè sigui apta per al consum humà, i l’arribada als dipòsits municipals. En acabar, els alumnes poden beure l’aigua que ha passat per tot el procés.

    ...i com retorna l’aigua als rius

    Un altre procés que poden conèixer de primera mà és la depuració de les aigües residuals. A les Estacions d’Aigües Residuals (EDAR) se’ls ensenya com arriben les aigües provinents de les cases i indústries, els tipus de residus que duen i tot el circuit i els sistemes per on passa per eliminar-ne els diversos tipus de brutícia. La visita acaba a la llera del riu o riera per observar com tornem a lliurar l’aigua, un cop depurada i en condicions. Una aigua que es tornarà a captar, riu avall, per potabilitzar-la i abastir als següents municipis. És el cicle de l’aigua.

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat