La trobada de Cooperatives Escolars d’Osona i el Lluçanès reuneix prop de 400 alumnes a Olost
L’acte forma part del programa CUEME - Cultura Emprenedora a l’Escola, impulsat per la Diputació de Barcelona.
14 centres educatius d’Osona i el Lluçanès, al llarg de tot el curs 2022-2023 han treballat en la creació de 19 cooperatives en el marc del projecte CUEME – Cultura emprenedora a l’Escola. Hi han col·laborat els ajuntaments de Centelles, Folgueroles, Manlleu, Roda de Ter, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló i Seva, junt amb el Consell Comarcal d’Osona, el Consorci de la Vall del Ges Orís i Bisaura, el Consorci del Lluçanès i la Mancomunitat La Plana, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El passat divendres 5 maig es va fer la trobada de les escoles de Vic, i el divendres 12 de maig, 384 infants de 13 centres dels 14 participants en el programa a la resta de la Comarca, s’han reunit per encarar la recta final del projecte del curs 2022-23.
Durant la jornada, que ha tingut lloc a la zona esportiva d’Olost i que ha començat amb un discurs de benvinguda per part de les autoritats, l’alumnat ha participat en diverses activitats incloses en una Gran Gimcana que els ha posat a prova amb l’objectiu de superar-se tant de forma individual com col·lectiva amb propostes de cooperació, treball en equip i creativitat. Al final del matí, els infants han posat punt final a la trobada amb una coreografia de percussió i una pluja de confeti.
El programa CUEME, impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport dels centres escolars i diverses entitats del territori, promou que els alumnes creïn i gestionin cooperatives escolars. Les escoles participants en la trobada han creat un total de 17 cooperatives que han passat per les fases de constitució, elecció del producte, disseny de la identitat corporativa, difusió i comunicació, producció i venda.
L'acte ha estat promogut i organitzat per les mateixes entitats municipals i supramunicipals que han donat suport al projecte tot el curs, que també han estat presents. També s’ha comptat amb el suport dels Ateneus Cooperatius de la Generalitat i de les mateixes escoles participants a la trobada. Per la seva banda, cada escola durant els mesos d’abril – maig ha fet la seva pròpia cloenda del curs posant a la venda els productes elaborats per l’alumnat durant el curs escolar. En el cas de l’escola Ildefons Cerdà de Centelles, s’ha treballat a oferir una obra de teatre.
Sobre CUEME – Cultura Emprenedora a l’Escola
El programa fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària. Durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’administració local, les empreses i altres entitats de la seva localitat.