El CCO presenta les 21 accions per assolir l’Agenda 2030 a Osona (3)
El Consell Comarcal d’Osona ha estat treballant l’últim any en l’elaboració d’un full de ruta compromès i alineat amb l’Agenda 2030 per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un treball que es concreta en 21 accions que s’han presentat aquest dimecres 16 de novembre a la sala de plens del Consell davant de polítics i tècnics de la casa i també dels ajuntaments. Com a convidat, hi ha assistit el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, Arnau Queralt.
Els ens locals tenen un paper determinant com a promotors de la sostenibilitat, ja que són referents per la seva proximitat al ciutadà alhora que vertebren el desenvolupament local del territori. El Consell Comarcal d’Osona, conscient que les seves polítiques i estratègies incideixen en els municipis, ha iniciat un treball per tal de comprometre’s amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, decidir-ne la seva importància i prioritzar-ne l’ordre d’execució.
Aquest dimecres s’ha presentat el full de ruta que s’ha treballat internament durant l’últim any mitjançant la consultora Albirem i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Per començar, es va analitzar el punt de partida de l’alineament de les polítiques comarcals amb l’Agenda 2030, incloent una diagnosi DAFO, amb un total de 77 elements identificats. Com a resultat, es va elaborar un Pla d’Acció per a l’Agenda 2030 que inclou 5 línies d’actuació principals i un total de 21 accions, que es van validar internament en una jornada participativa amb 40 persones de l’equip del Consell Comarcal.
El procés del projecte ha estat també una oportunitat per interactuar amb visió a mig termini, posant l’estratègia i les potencialitats d’Osona al centre de la reflexió, per incidir de manera transversal en el conjunt de la comarca. Des d’aquest punt de vista, l’estratègia presentada és una primera passa que ja està tenint continuïtat a través d’altres accions que s’estan posant en marxa a la comarca. Així, des del passat mes de juny s’està duent a terme un nou projecte per dissenyar tallers de sensibilització dels ODS adreçats a la ciutadania i les entitats del territori, que s’estan planificant de manera participativa a través del Grup de Treball Tècnic de Sostenibilitat del Consell Comarcal d’Osona i s’espera que puguin posar-se en marxa de cara a l’any vinent. D’altra banda, aquesta mena de projectes es combinen amb d’altres actuacions més concretes, amb un impacte positiu a la comunitat i que s’alineen amb l’estratègia per desplegar l’Agenda 2030 a la comarca en àmbits diversos. A tall d’exemple, aquesta mateixa setmana s’han presentat els resultats de la iniciativa de lloguer assequible a Roda de Ter, que han comptat amb la col·laboració de l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal d’Osona.
Convidat a la presentació, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, Arnau Queralt, ha recordat que “l’Agenda 2030 pretén ser transformadora davant d’una realitat duríssima” i que tant els governs com la ciutadania hi hem de contribuir: “Tots som corresponsables de canviar la situació actual”. Per la seva banda, el president del Consell comarcal, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que “tots estem al mateix vaixell i entre institucions ens hem d’alinear per assolir els objectius”, i ha agrair “la resiliència i la participació” de l’equip del Consell en aquest treball.