• A- A A+

  Sessió d’acollida del Consell Comarcal d’Osona a les famílies acollides i a les famílies acollidores de la campanya “Osona amb Ucraïna”

  thumbnail Foto Sessio 24032022

  La Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona va acollir, dijous de la setmana passada, la primera sessió grupal d’acollida de les persones ateses per l’àrea d’Acollida del Consell Comarcal d’Osona; hi van assistir unes 80 persones entre famílies d’acollida, acollidores i representants dels municipis acollidors.

  L’objectiu de la sessió era triple: donar l’acollida institucional a les persones refugiades a Osona, a càrrec de Joan Carles Rodríguez i de Pere Medina president i conseller delegat d’Acollida i Integració del Consell Comarcal; facilitar informacions tècniques sobre l’acollida, a càrrec de Mireia Rosés, responsable tècnica de l’Àrea i facilitar-los-hi consells de suport emocional, a càrrec de Marc Riera, del Servei de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic.

  La sessió, amb servei d’intèrpret en ucraïnès, va ser molt participativa i va permetre a les famílies acollides tenir un espai comú per compartir dubtes, angoixes i vivències. Les sessions s’aniran programant de manera periòdica en funció de les arribades per àrees comarcals d’acollida.

  Des del Consell Comarcal d’Osona i la ONG Osona amb els nens es va agrair la col·laboració a les famílies acollidores i es va desitjar a les famílies refugiades que a la comarca hi trobin la pau i el repòs que necessiten i que, de mica en mica, acabi esdevenint la seva terra d’acollida.

  LA CAMPANYA OSONA AMB UCRAÏNA

  La campanya Osona amb Ucraïna és una campanya impulsada per l’entitat Osona amb els nens amb el suport del Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Manlleu, l’Ajuntament de Torelló i la Mancomunitat la Plana.

  L’ONG Osona amb els nens ha acollit, des de l’any 1997, nenes i nens procedents d’Ucraïna que conviuen, durant l’estiu, amb famílies de la comarca per millorar el seu estat de salut després de l’accident nuclear de Txernòbil.

  La campanya té per objectiu facilitar habitatge i suport econòmic en el moment de l’arribada a les persones refugiades amb vincles a la comarca d’Osona, ja sigui perquè són famílies d’infants que van ser acollits en el seu moment o perquè tenen família que resideix a la comarca d’Osona (segons les últimes dades oficials d’IDESCAT a 01/01/2020 hi havia 164 persones ucraïneses residint a Osona) o per qualsevol altre vincle amb la comarca.

  Per aquest motiu s’ha creat una Borsa d’habitatge solidària on qualsevol persona d’Osona pot cedir voluntàriament el seu habitatge habitual per un ús compartit o bé altres

  habitatges lliures de què disposi, emplenant aquest formulari: https://forms.office.com/r/2RB4qS3DPK.

  El grup motor de la campanya (format per l’entitat Osona amb els Nens i el Consell Comarcal d’Osona) quan té un perfil de família refugiada adequat per aquest habitatge es posarà en contacte amb la família acollidora per fer l’aparellament. En el moment de l’entrada a l’habitatge es firma un document de cessió voluntària de l’habitatge amb l’entitat Osona amb els nens per tres mesos renovables si ambdues parts així ho desitgen i es fa un seguiment de la seva estada per vetllar per les necessitats d’ambdues famílies.

  En el moment de l’aparellament, el grup motor avisa de la previsió d’arribada a l’Ajuntament corresponent per tal de que pugui preveure l’acollida al municipi. En funció del municipi on s’ubiqui, una de les 5 àrees d’acollida d’Osona (Vic, Manlleu, Torelló, Consell Comarcal d’Osona i Mancomunitat la Plana) procedeixen a fer l’acollida habitual al municipi (entrevista d’acolida, padró, targeta sanitària, escolarització de menors, cursos de català etc, i altres derivacions en funció de l’estudi de necessitats de la família). També es preveuen sessions d’acollida grupals per àrees.

  Així mateix, s’ha endegat una campanya de recollida de fons econòmics pel suport a les famílies refugiades en el moment de l’acollida, que serveixen per la seva manutenció en el moment de l’arribada. Compte corrent Osona amb els Nens: ES61 0081 0154 3100 0158 8868 BIZUM: 04976

  En data 24/03/2022, un mes després de l’inici de la guerra, podem dir que a través de la Campanya Osona amb Ucraïna hi ha 152 persones refugiades acollides per famílies o en pisos municipals (principalment mares i nens) en 44 habitatges repartits a 18 municipis d'Osona, i 46 persones refugiades en trànsit amb previsió d’arribada a finals de març.

  La Borsa d’Habitatge Solidària disposa encara de 116 habitatges a Osona, 12 dels quals són habitatges sols. La recaptació econòmica fins al moment és de 16.250,70 € que serveixen per l’acollida de les famílies quan arriben a Osona.

  I també podem constatar els primers resultats i beneficis del nostre model de d’acollida: és un model que crea vincle amb la societat acollidora des del moment de l’arribada, model participatiu d’acollida en primera persona amb efectes sensibilitzadors, model curatiu ja que aquestes persones presenten sovint un quadre de xoc emocional, model integrador a nivell territorial perquè les famílies refugiades es distribueixen a diferents municipis de la comarca, que beneficia el repoblament de petits municipis i model transversal i de treball en xarxa.

  La campanya demostra la gran solidaritat de la comarca d’Osona davant d’aquesta crisi humanitària.

  ENS VOLS AJUDAR?

  Ho pots fer ingressant diners al compte corrent següent: Osona amb els Nens: ES61 0081 0154 3100 0158 8868 BIZUM: 04976

  O oferint habitatges disponibles emplenant el següent formulari: https://forms.office.com/r/2RB4qS3DPK

  COL·LABORA!

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat