A- A A+
 • Impliquem les comunitats locals per reduir residus i reciclar millor

  residus noticia web

  Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, des del Consell Comarcal d'Osona recordem la importància del treball en xarxa de les comunitats locals per avançar en el repte d'assolir un món amb menys residus. En aquest sentit, estem iniciant projectes relacionats amb nous sistemes de recollida de residus tèxtils i voluminosos, amb la implicació de les entitats socials i el món empresarial del territori.

  A Osona tenim un sistema de recollida de residus diferent de la resta de Catalunya, que recull a la via pública 4 fraccions diferents (orgànica, multiproducte, vidre i rebuig). En la gestió dels residus, la comarca actua com una unitat de gestió, fet que facilita l'optimització de les infraestructures de tractament i genera economies d'escala en les recollides, un model que ens ha portat a ser una de les comarques capdavanteres a Catalunya en la recollida selectiva.

  Actualment, el Consell Comarcal presta el servei de recollida mitjançant l'empresa Recollida Residus d'Osona (55% propietat del mateix CCO) i en gestiona el tractament a través del Consorci per a la gestió de residus d'Osona: planta de triatge, Centre de Tractament de Residus (CTR) i el Dipòsit Controlat d'Orís.

  A les portes del 2022, Osona està ultimant els preparatius per a la implementació d'un nou model de recollida. El Consell Comarcal licitarà un nou concurs de recollida per als 39 municipis de la comarca pels quals presta el servei, ja que expira la vigència de l'actual contracte amb RRO. Aquesta nova licitació facilitarà que els ajuntaments que ho han sol·licitat puguin implementar el sistema de recollida porta a porta. Vic, per exemple, és un dels grans municipis que avança en aquesta direcció. Aquest mes de novembre, el ple va aprovar la delegació de la recollida de residus al Consell Comarcal d'Osona qui, en una primera fase, assumirà el servei actual i incorporarà també els serveis que presten Vialnet i VicVerd. Més endavant, s'implementarà el sistema de recollida porta a porta als barris de Sant Llàtzer, les Quatre Estacions i Sentfores-La Guixa. I finalment, es preveu que el 2025 s'estengui el sistema a tota la ciutat.

  Setmana temàtica 2021: Comunitats circulars

  En el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus, des del Consell Comarcal aprofitem per demanar a la ciutadania i als ajuntaments que s'impliquin en la promoció de l'economia circular i en el foment d'un canvi en els patrons de consum i producció. L'enfocament temàtic d'aquesta 13a edició, que se celebra del 20 al 28 de novembre, se centra en el binomi comunitats circulars, comunitats sostenibles.

  Són diverses les estratègies que podem adoptar envers la prevenció de residus. No obstant això, en aquest procés la col·laboració entre ciutadans és clau, és per això que aquest any la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ens repta a actuar junts per a donar forma a comunitats locals circulars destinades a prevenir la generació de residus. A la comarca d'Osona, estem treballant amb les entitats socials i amb el món empresarial per implementar pròximament la recollida de noves fraccions: el residu tèxtil, que fins ara cal dipositar-lo a la fracció resta, però acaba trobant-se als contenidors de multiproducte; i els voluminosos, és a dir, mobles i elements estructurals de grans dimensions, als quals se'ls pot revalorar i donar-los un nou ús. 

  Imatge ARC

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat