• A- A A+

    L'església de Sant Romà de Sau és la més antiga del món que es conserva dreta submergida en aigües

    logo SPlens votant 1

    L’entitat sense ànim de lucre, Official World Record, registradora de rècords mundials,  amb seu a Vic i amb diverses sucursals arreu del món, realitza periòdicament estudis per incloure nous rècords culturals sobre fets destacats de tot el món. Especialment i com que és del territori, l’entitat pretén incrementar els rècords del territori català i, al mateix temps, fer promoció cultural i turística del nostre país.

    Fa prop d’un any es va iniciar la investigació per confirmar que l’església de Sant Romà de Sau és la més antiga que es conserva dreta submergida a les aigües. L’enllaç al vídeo de la primera immersió es pot visualitzar a: https://www.youtube.com/watch?v=KSpAL0WWCL0&feature=youtu.be. En aquesta immersió l’entitat també va descobrir la situació de la creu del penell que havia desaparegut. 

    Fa uns mesos, es va confirmar que l’església de Sant Romà de Sau és la més antiga del món submergida a l’aigua que es manté dreta i s’ha inscrit al llibre de rècords del món, on quedarà reflectit amb aquesta explicació:

    “Official World Record certifica que l’Església de Sant Romà de Sau és la més antiga del món que es manté dreta submergida en aigües.

    Fa un any que OWR va iniciar una investigació de les que fa periòdicament per incloure nous rècords culturals sobre fets destacats d’arreu del món. La investigació sobre l’Església de Sant Romà de Sau, es va fer amb la col·laboració del Grup de Recerca DIDPATRI, (Didàctica del Patrimoni) de la Universitat de Barcelona.

    La recerca confirma que l’Església de Sant Romà de Sau és la més antiga del món submergida en aigües i que es manté dreta. Data del 1061 i és d’estil romànic llombard.

    L’antiga població de Sau es va originar cap a l’any 917, i l’església parroquial fou consagrada el 1062. 900 anys després, el 1962 es va construir el pantà i estava previst que cobrís el poblat, que es va traslladar a Vilanova de Sau. Per tant l’església fa més de 50 anys que està submergida, i sempre ha sigut un pol d’atracció turística i cultural a la zona, i una atracció per diversos curiosos que s’hi apropen a peu en època de sequera o a través de medis aquàtics quan està més coberta. El seu icònic campanar que no queda sobrepassat per les aigües, ha esdevingut un símbol de Catalunya.

    A més a més, durant la recerca amb el nostre equip de submarinistes vam trobar la creu del campanar que va ser arrencada i llençada al fons del pantà i que s’ha restituït. L’equip de submarinistes es va haver de submergir a més de 23 metres per tal de comprovar que la major part de l’església es conserva bé a nivell de fonamentació, sota l’aigua, i amb un percentatge prou gran per considerar que es manté dreta i es pot considerar església.

    També va ser la primera vegada que coneguem que s’ha fet una filmació de l’Església sota l’aigua per un estudi d’aquestes característiques.”

    Enllaç a la pàgina d’Official World Record amb el rècord de Sau: https://officialworldrecord.com/the-oldest-church-in-the-world-that-remains-submerged-in-water

    Segons el president de l’entitat, David Ventura, aquesta propera tardor Official World Record publicarà el seu primer llibre on, a part d’aquest rècord de Sau, apareixeran d’altres rècords mundials rellevants. A més, el llibre, escrit en català i traduït a més de 100 llengües, en si mateix aconseguirà 5 rècords mundials, cosa inèdita en la primera edició d’un llibre, i a part aconseguirà posar la llengua catalana per primera vegada a la història en el top 20 dels textos més traduïts de la humanitat.

    El Consell Comarcal d’Osona s’afegeix a l’agraïment i felicitació per aquesta fita aconseguida per Official World Record.

     

    Cookies

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat

    Actualitat