A- A A+
 • Diversos alumnes de l'IE Marta Mata elaboren gags sobre els mots d'Osona pel Servei d'Acollida i Integració

  peus ballant web

  Nel·la Serrats, Marc Comas i Clara Solà, alumnes de quart d’ESO de l’institut Marta Mata, han realitzat uns gags sobre els mots característics d’Osona per als cursos d’acollida del Servei d’Acollida i Integració, en el marc del Servei Comunitari.

  En el marc del Servei Comunitari del seu institut, l’IE Marta Mata, un grup d’alumnes de quart d’ESO, la Nel·la Serrats, en Marc Comas i la Clara Solà, es van posar en contacte amb el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona a principi d’aquest curs per tal de poder fer el projecte del Servei Comunitari en el marc del Servei d’Acollida i Integració.

  Després de diverses reunions per tal d’explorar quin projecte podrien realitzar, tenint en compte les seves capacitats i competències, i a la vegada la necessitat que tenia el  Servei d’Acollida en aquell moment, en el qual  s’estava realitzant l’activitat habitual però en modalitat semipresencial en base a les dades de la pandèmia; es va decidir realitzar un material en format vídeo per poder utilitzar en modalitat online als cursos d’acollida per explicar-los-hi de forma divertida els diferents mots que es parlen a Osona, ja que als cursos s’ensenya el català més normatiu i no tant el de “carrer”.

  A partir d’aquí, es va crear un grup de treball amb els alumnes, el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i el Servei de Català del CNLO per elaborar el contingut d’aquest vídeo.

  Els Gags d’Acollida expliquen de manera amena, divertida i també participativa a través d’entrevistes amb persones del municipi, el significat de paraules pròpiament d’Osona com “eixabuiro”, “torratxa” o “fressa”, i estan creats en format compacte amb tots els gags i amb format curt per paraula, per tal que es puguin compartir fàcilment per xarxes. Per altra banda, també són un bon material pedagògic per donar a conèixer la riquesa lingüística de Catalunya i d’Osona i a la vegada també el seu entorn; i a la vegada és un bon treball d’empoderament dels joves.

  El dia 11 de juny, els alumnes de l’IE Marta Mata van realitzar la presentació online del material en el marc del Curs d’Acollida del Voltreganès, que porta a terme el Servei d’Acollida i Integració i el Servei del Català del Consell Comarcal d’Osona. El material obtingut ha estat de molta ajuda per als alumnes del Curs del Voltreganès, els quals el compartiran també amb els seus amics i familiars.

  A més, els alumnes del curs d’Acollida també han compartit mots propis de les seves ciutats natals de Perú, Hondures, Mèxic, Marroc o Ghana amb els alumnes de l’IE Marta Mata.

  Esl Gags d’Acollida els trobareu al Canal de Youtube del Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmpUryhWq1Kz7CZX-CSJHWwgX4aAfjgCP

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat