A- A A+
 • La TIAF d'Osona constata el fort impacte de la pandèmia i la invisibilitat de la Infància, l'Adolescència i les Famílies

  logo SPlens votant 1 

  • 130 professionals d’Osona han participat a la IV jornada de la TIAF, que ha reivindicat la necessitat de trencar la mirada adultocèntrica que s’ha refermat amb la pandèmia.
  • Durant la jornada s’han presentat el protocol d’actuació en l’àmbit de la salut davant els maltractaments a la infància i l’adolescència, i el de prevenció i abordatge dels matrimonis forçats.
  • La jornada s’ha tancat amb 4 sessions de treball participatives.

  Aquest divendres 14 de maig s’ha celebrat la IV Jornada de la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies d’Osona (TIAF).

  El president del Consorci Osona Serveis Socials, Rafa Cuenca, ha inaugurat la jornada assegurant que: “La TIAF és un èxit col·lectiu per la implicació de tots els agents que en formen part i que és motiu d’orgull a Osona”. Cuenca ha destacat la incorporació de l’àmbit polític a la TIAF que a partir d’ara formarà part de la comissió tècnica, i ha agraït la tasca de tots els agents i equips implicats per fer una tasca “a vegades poc visible, però troncal per la comarca”.

  Per la seva banda, el coordinador de la TIAF, Julio Cirbian, ha repassat les accions fetes des de l’última jornada i ha recollit els reptes pendents que es van aplegar al manifest “Tots som TIAF” de l’anterior jornada. En representació de la TIAF s’ha compromès per a les properes jornades a la participació real de la infància i les famílies.

  La jornada ha continuat amb la intervenció de l’Adjunta per a la defensa dels drets dels infants i adolescents del Síndic de Greuges, Maria Jesús Larios, que ha assegurat que “la pandèmia ha suposat un agreujament enorme de les desigualtats, en un dels països més desiguals d’Europa” i ha destacat que “no estem invertint de manera efectiva en infància, adolescència i família perquè malgrat que s’incrementen el nombre de destinataris, no aconseguim reduir la pobresa infantil”. Larios ha conclòs que cal fugir del concepte d’assistència, posar el focus en els drets i trencar la visió adultocèntrica que invisibilitza la infància, l’adolescència i les famílies.

  La sub-directora general de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Rosa Maria Pérez, ha tancat el primer bloc expressant els esforços per fer front a la gran demanda de serveis arran de l’impacte de la pandèmia.

  En un segon bloc, les treballadores socials de l’ICS Catalunya Central, Encarna Garcia i Eva Torra, han presentat el protocol d’actuació davant de maltractaments infantils en la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut. I posteriorment, la tècnica de l’àrea de coordinació territorial en polítiques migratòries de la Catalunya Central, Sanata Dembele N’Diyae, ha exposat el protocol per la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçat.

  La IV jornada TIAF s’ha tancat amb 4 sessions participatives simultànies on s’han compartit diverses experiències de treball a Osona com la tècnica de Reunió de Grup Familiar a Osona, el projecte de mentoria per a joves en acolliment residencial, el nou marc metodològic de les comissions socials a la comarca, i la proposta d’actuació per al protocol d’intervenció d’àmbit comunitari a Osona davant les situacions d’absentisme.

  L’assessor de la TIAF, José-Manuel Alonso Varea, i la coordinadora de la TIAF, Anna Matas van cloure la jornada. A la cloenda es va posar el valor del treball en xarxa “entès com a cooperar per crear i aplicar respostes comunitàries i individuals útils pel benestar infantil i adolescent i de les seves famílies.

  Es podran recuperar totes les intervencions de la jornada al canal de Youtube del Consell Comarcal d’Osona.

  Sobre la TIAF

  La TIAF és una taula comarcal que forma part d’un projecte impulsat pel Consell Comarcal d’Osona i Osona Acció Social amb l’objectiu de crear un espai de debat i treball  transversal que serveixi d’eix vertebrador de totes les taules que es puguin anar creant a la comarca. Com a Taula territorial és un òrgan col·legiat que té l’objectiu de potenciar la coordinació dels agents implicats en la promoció social de la infància i l’adolescència i la detecció i la intervenció davant possibles situacions de risc o de desemparament.

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat