A- A A+
 • Estudi d'optimització i millora en el tractament d'eliminació de geosmina en plantes potabilitzadores

  IMG 20210325 WA0001 

  La Universitat de Vic – UCC (Centre Tecnològic Beta), Aigües de Vic i Aigües d’Osona amplien el conveni per a l’estudi de la geosmina, un cop acabats els tres anys i amb els objectius plenament assolits.

   

  El passat dijous dia 25 de març es van reunir a la Casa Convalescència els representants de les tres entitats del conveni, en una roda de premsa on es van donar a conèixer els resultats assolits de l’estudi durant aquests tres anys i els principals objectius del nou conveni.

  La presentació va comptar amb la presència de Gemma Arrom, gerent d’Aigües d’Osona; Guillem Treserra, Gerent d’Aigües de Vic; Jordi Collet, Vicerector de Recerca i Coneixement de la UVIC – UCC i els doctors Esther Vega i Lorenzo Proia.

  Gemma Arrom va afirmar que la bona qualitat que presenta l’aigua del riu Ter es pot veure puntualment afectada, a nivell organolèptic, per la presència de geosmina, sobretot cap a l’entrada de la primavera i a l’estiu, tot i que no representa cap risc per a la salut pública. Aquest fet fa que es busquin mecanismes òptims per a l’anticipació de l’aparició d’aquest compost, que era l’objectiu del primer conveni, i que s’analitzin els actuals tractaments i possibles millores d’aquests per a l’eliminació dels seus efectes a l’aigua, que és l’objectiu d’aquest segon conveni.

  Arrom també comenta que des d’Aigües Osona estan molt satisfets de poder comptar amb el Centre Beta com a centre d’investigació present a la comarca, amb els objectius assolits al primer conveni i inclús superant les expectatives que es van plantejar a l’inici, i que estan “entusiasmats” per poder iniciar el següent conveni i seguir treballant en la millora de la qualitat de l’aigua subministrada.

  Cal remarcar que Aigües Osona és una empresa mixta que gestiona tres abastaments supramunicipals d’aigua en alta, dos dels quals tenen l’origen de l’aigua al riu Ter, els quals subministren a vint-i-quatre municipis, arribant a un 65% de la població de la comarca.

  Què és la geosmina?

  Segons la UVIC - UCC, "la geosmina és una molècula produïda a nivell intracel·lular per microorganismes naturals que l’alliberen a l’aigua superficial en determinades condicions. La seva presència és la causant d’episodis de mala olor i mal gust en l’aigua potable, especialment en la transició entre finals d’hivern i principi de la primavera, i a causa del canvi climàtic és de preveure que cada vegada aquests episodis seran més freqüents. Tot i que la geosmina no afecta la salut, és a dir, no és tòxica ni tampoc fa que l’aigua sigui potable o no, sí que altera la percepció de la qualitat ja que l’olor i el gust que deixa és desagradable per a la majoria de consumidors."

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat