A- A A+
 • Assemblea General del PECT

  logov processossel

  El passat dijous es va fer l’Assemblea General del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), que ha de marcar els objectius econòmics i empresarials de la comarca. S’hi va presentar la feina feta fins ara.

  El PECT és una eina que s’ha fet seguint les directrius europees i el pla operatiu Feder, que el finança en part. Fins ara s’ha realitzat més del 60% del projecte, que té un pressupost de 2.040.000 euros.

  A Osona hi ha 645 empreses del sector agroalimentari que representen el 15% del total de la comarca, 7.000 treballadors que sumen el 22% de l’ocupació total i un volum de negoci –amb dades del 2012– de 45.234 milions d’euros, un 58% del total. Així ho defineix l’anàlisi quantitativa i qualitativa de la cadena de valor d’aquest sector. És cert, també, que en aquest sector hi ha un excés de microempreses i manca d’estructures professionalitzades i de cultura d’innovació a les empreses. Alhora, el servei sociosanitari és una oportunitat com a font de recerca i nínxol de noves empreses i cal posar l’emprenedoria al dia. Aquests tres objectius són els que s’ha marcat el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) d’Osona. De fet, com explica el mateix PECT, en els anteriors informes que s’han consultat –el Pla d’Innovació de l’Ajuntament de Vic del 2005, l’Estratègia per al Sistema d’Innovació de la Catalunya Central del 2010 i els informes de competitivitat de Creacció dels anys 2014 i 2015– ja s’evidenciaven les mancances en la “capacitat innovadora del teixit productiu amb un baix nivell d’inversió en recerca i desenvolupament i poca sofisticació de la indústria que evidencien que tant la indústria com els serveis a Osona són "low cost". Des que es va encetar el PECT ja han aconseguit part del previst. Per exemple, ja han aparegut tres projectes sorgits d’idees internes del Consorci Hospitalari pendents de l’interès per part d’algunes empreses. Un altre exemple és l’adequació del producte innovat per Isern Medical Telecom que permet seguir tot l’historial mèdic d’un malalt des d’un telèfon mòbil en col·laboració amb l’Hospital, tal com es va explicar a l’assemblea. O en el cas del sector de l’emprenedoria, destaca la creació de la primera spin-off de la UVic-UCC, Neurecalab, o l’ajut a més de 60 empreses en l’EspaiCrea, a més de visitar un centenar d’empreses amb les quals s’ha col·laborat en diferents nivells, de vegades també formant part dels seus departaments d’innovació. I és que fins ara s’han desenvolupat el 60% de les accions i s’han creat 10 nous llocs de treball.

  El coordinador del PECT, Arnau Martí, explica que “com que és un PECT amb uns objectius molt concrets penso que s’ha acomplert bastant i el nivell d’impacte sobre el territori és important”. Martí afegeix que la col·laboració entre empreses i institucions –n’hi ha 22 al PECT– ha servit perquè “treballin entre elles amb nous projectes”. Tot i que s’havia d’acabar aquest any, la finalització s’allarga un any, fins al desembre del 2021, a causa de la Covid-19, “i no era fàcil perquè la normativa és estricta”, diu.

  A l’assemblea general hi va ser la directora general d’Administració Local de la Generalitat, Rosa Vestit, que va dir que l’aliança entre “el govern i l’administració local és important en aquest moment per al desenvolupament econòmic del territori”. Vestit va explicar els objectius que té la Generalitat en l’àmbit de la innovació, que, de fet, no es desvien del mateix PECT d’Osona i ella mateixa va dir que “m’heu explicat més vosaltres que el que pugui fer jo”. La primera convocatòria PECT, en la qual va entrar Osona, tenia un pressupost de 50 milions d’euros i es van aconseguir subvencions del Feder per 25 projectes, va explicar Vestit, que va afegir que vosaltres “sou l’únic que englobeu tres àmbits que en altres llocs van per separat: el de la salut, l’agroalimentari i el socioeconòmic”.
  Osona es presenta a la segona convocatòria dels PECT per demanar ajuts i incloure el desenvolupament del projecte conjunt al voltant de la indústria 4.0 i la digitalització impulsat per la UVic-UCC, Creacció i els ajuntaments de Vic i Manlleu.

  Objectiu 1: Agroecologia i sistemes alimentaris

  L’especialització en agroecologia i sistemes alimentaris ha de començar per un projecte en el qual es treballa de fa anys: la gestió sostenible de les dejeccions ramaderes. Hi participen a més de la UVic, la Cooperativa Plana de Vic, l’Associació d’usuaris afectats pel tancament de plantes de tractament de purins, l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos, Unió de Pagesos, l’Agència Catalana de l’Aigua i les empreses Pinsos Victòria, Esporc, Pinsos Sant Antoni, Gepork i Antoni Deseuras. La Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia, creada el 2015, queda ara sota la coordinació del PECT. En el mateix sentit es crearà un LivingLab alimentari com un espai experimental on trobar recerca alimentària. Així, s’han preseleccionat ja 88 empreses de les que tenen a prop el consumidor final, el 80% de les quals es pretén impactar d’ara fins a l’any 2023. Hi participen Creacció, la UVic, Osona Terra, Osona Cuina, el Consell Comarcal i la Cooperativa Plana de Vic. El tercer projecte d’aquest objectiu és la dinamització agroecològica -amb més de 100 projectes identificats- i l’impuls a l’emprenedoria rural que es treballa juntament entre la UVic, la Xarxa de Custòdia del Territori i l’Associació Espai de Recursos Agroecològics.

  Objectiu 2: Cadena de valor en serveis sociosanitaris innovadora

  El sector sociosanitari és juntament amb l’agroalimentari un dels objectius del PECT. Consta de dos objectius. Un primer en què es vol dotar la comarca d’equipaments de recerca i innovació en l’àmbit de la salut i això vol dir crear un nou laboratori de biomedicina amb tecnologia punta que ha de permetre vertebrar tant les activitats formatives com les científiques. El segon és l’ampliació i consolidació del Centre de Simulació d’Entorns Clínics de la UVic, que ja funciona a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i a la qual hi han tingut accés algunes empreses. En aquest objectiu hi participen la Fundació Hospital de la Santa Creu, la Fundació d’Osona per a la Recerca i Educació Sanitàries (FORES) i el Consorci Hospitalari de Vic. El segon objectiu, del qual es beneficia el Consorci Hospitalari, té com a participants la Fundació Hospital de la Santa Creu, la FORES, la UVic-UCC, l’Associació Osona contra el Càncer i l’Hospital Clínic Provincial de Barcelona. En aquest cas, es tracta de convertir el CHV en un centre d’innovació en salut treballant de dins cap a fora –generant i valoritzant el coneixement que ja hi ha– i de fora cap a dins –important i aplicant innovacions externes.

  Objectiu 3: Desenvolupar el talent endogen

  Aquest projecte es desplega en un pla transversal d’innovació, emprenedoria i talent amb l’objectiu de potenciar la creació d’empreses de base tecnològica, incrementar les vocacions industrials i tecnològiques i ajustar la demanda empresarial a l’oferta formativa existent. Es desplega a través de dues operacions. Una primera, que té com a soci principal la UVic-UCC, és la Gestió de la Innovació i l’Emprenedoria en entitats del coneixement. La UVic ja té una oficina d’emprenedoria per tal de facilitar el desenvolupament de start-ups i spin-off.
  La segona operació, Gestió de la Innovació i l’Emprenedoria al Territori, ha servit per crear l’EspaiCrea, fa dos anys, com a un centre de generació de valor per a les empreses i nous projectes empresarials. Hi són com a socis el Consell Empresarial d’Osona i l’entitat Ausa.

   

   

   

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat