A- A A+
 • 25 anys del Dipòsit controlat d'Orís

  DSC006155web

  Ahir dimecres, 11 de desembre, es van obrir les portes del Dipòsit controlat d’Orís i del Centre de Tractament de residus municipals d’Osona i el Ripollès.

  El proper mes de gener, farà 25 anys que va entrar en funcionament el dipòsit controlat. Aquest fet va permetre tancar els nombrosos abocadors que hi havia arreu de la comarca d’Osona (que gestionaven entre 2 o 3 ajuntaments), i millorar la gestió dels residus municipals.

  El dipòsit controlat (abocador) situat a Orís rep els residus urbans que no es poden reciclar, la fracció rebuig. L’abocador va entrar en funcionament l’any 1995 i dona servei a tots els municipis d’Osona i des de finals de 2006 també al Ripollès.

  El dipòsit té 2 vasos, el vas A, ja clausurat, i el vas B, que es divideix en tres fases: la primera està clausurada, la segona fase està pendent de clausura i des de l’abril de 2016 s’està explotant la fase 3.1 i preveiem que ens durarà fins el desembre de 2021.

  Estan projectades les fases 3.2 i 3.3, que permetran una autonomia de 9,46 i 9,31 anys respectivament, i ens permetran arribar fins l’any 2040.

  L’obra de construcció de la Fase 3.1 va tenir un cost de 1.402.776,27 € i es va comptar amb el finançament de la Diputació de Barcelona de 900.000 €.

  Si s’analitzen les entrades que hi ha hagut al dipòsit els últims anys es constata que tendeixen a disminuir. L’any 2010 van entrar 50.635 tones de residus mentre que l’any 2018 n’han entrat unes 39.000 tones. D’altra banda, l’entrada en funcionament del CTR, l’any 2015, ha fet que els residus que entren siguin diferents: l’any 2010 entrava la fracció resta que recollien els vehicles de recollida a nivell municipal mentre que en aquests moments entra rebuig i bioestabilitzat.

   
  El dipòsit controlat disposa d’un sistema de tractament de lixiviats d’última tecnologia que permet tractar tots els lixiviats que es generen. Consta de dues microturbines que contribueixen a l’aprofitament energètic del biogàs.

  A principis del 2015 es va posar en funcionament el Centre de Tractament de Residus municipals d'Osona i el Ripollès (CTR), que permet tractar la fracció resta, orgànica i residus voluminosos. Té per objectius:

  • Reduir el 51% les tones de rebuig.
  • Augmentar la vida útil del dipòsit controlat.
  • Compostar la fracció orgànica.
  • Estabilitzar les restes orgàniques.
  • Recuperar materials valoritzables.
  • Complir amb la normativa europea.
  • Ser autosuficients en la gestió dels residus.

  L’any 2018 tractà 36.104 tones de resta, 10.623 tones d’orgànica i 2.863 tones de residus voluminosos. Es preveu que el tractament de la fracció resta vagi disminuint mentre que la fracció orgànica vagi augmentant.

  La majoria de ciutadans d’Osona desconeixen la gestió dels residus i per tan entre tots hem de fer esforços perquè coneixin què succeeix després que llencin els residus al contenidor o quan deixen la bossa a la porta de casa.

  Hi ha uns serveis de recollida que recullen les diverses fraccions i les transporten fins a les plantes on es tracten i és important la difusió que entre tots podem fer, per tal que el ciutadà vegi que si tria correctament a casa seva, això repercuteix en el municipi i en general a la societat.

  Totes les fraccions que es recullen de forma selectiva (orgànica, multiproducte i vidre) es poden reciclar i donar-los una nova vida, mentre que tot el que va a la fracció resta (i que la ciutadania en diu rebuig) acaba entrant al dipòsit controlat i es perd la possibilitat de reciclar-ho.

  Cal tenir present que les fraccions valoritzables (orgànica, multiproducte i vidre) tenen retorns de cànon i ingressos tan de l’Agència de Residus de Catalunya com d’Ecoembes i Ecovidrio, mentre que la fracció resta està sotmesa a cànon.

  A la roda de premsa hi van intervenir l’alcalde d’Orís i conseller comarcal de Comunicació i Societat de la Informació, Arnau Basco, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, la vicepresidenta 3a del CCO i també vicepresidenta del Consorci per a la Gestió de residus urbans d’Osona (CGRUO), Margarida Feliu, i el conseller delegat de Cicle de Residus i president del CGRUO, Albert Castells, que van dur a terme la presentació inicial tot explicant els avenços produïts des de l’any de la seva obertura, 1995 i la importància de fer difusió del servei per tal que el ciutadà vegi que si tria correctament a casa seva, repercuteix de forma positiva en el municipi i en general a la societat.

  Albert Castells i Anna Riera, tècnica de residus, van oferir als assistents una explicació detallada del funcionament d’ambdues instal·lacions.

  En les diferents intervencions tos van coincidir que “consumir menys i reciclar més bé” són els reptes de futur per als propers anys. De la mateixa manera que, seguint la normativa europea, es va cap al pagament per generació, és a dir, pagarà més qui genera més residus.

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat