A- A A+
 • Osona, comarca capdavantera en instal·lacions d’autoconsum

  Més de 340 instal·lacions d’autoconsum en funcionament a la comarca d’Osona

  La setmana passada es van publicar les dades oficials de l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya que gestiona l’Institut Català de l’Energia. Catalunya ja disposa de 5.869 instal·lacions d’autoconsum en funcionament i un total de 84,5 MW instal·lats.

  Osona és una de les comarques capdavanteres en la implantació d’aquests sistemes d’energies renovables, el 2020 s’han instal·lat un total de 272 noves instal·lacions i, per tant, s’han triplicat les existents, situant-se com la 6a comarca en nombre d’instal·lacions. Pel que fa a potència instal·lada, la comarca d’Osona ha instal·lat, durant l’any 2020, 4,8 MW i se situa amb 10,4 MW en la segona comarca amb més potencial d’autoconsum a Catalunya. Municipis com Gurb, Vic i Balenyà es situen entre les poblacions catalanes amb major potencial instal·lat.

  La comarca ha triplicat el nombre d’instal·lacions d’autoconsum durant l’any 2020 i ha augmentat en un 50% la potència instal·lada. Entre aquestes dades destaquen els importants increments de municipis com Tona, Taradell, Gurb o Vic que són els municipis amb major nombre d’instal·lacions. És un creixement exponencial i important, però encara lluny dels objectius europeus.

  La causa d'aquest augment té diferents factors. Un d'aquests és el canvi legislatiu a l'estat espanyol que es va produir a l'abril del 2019 que regula, simplifica i agilitza aquest tipus d'instal·lacions d'autoconsum. Un altre són les bonificacions fiscals aprovades per la majoria d’ajuntaments de la comarca d’Osona, per exemple l'IBI, per a les persones que facin instal·lacions d'aquest tipus, o fins i tot el suport d’alguns ajuntaments com Orís i properament Gurb en forma de subvencions pels seus veïns que n’instal·lin. També la promoció d’aquesta energia mitjançant campanyes educatives i jornades de difusió que s’han realitzat en diferents ajuntaments. I finalment han jugat un paper cabdal les campanyes realitzades per part d’empreses del sector energètic o la compra conjunta sota el títol de “Planter solar” que va realitzar la cooperativa Som Energia amb 62 instal·lacions domèstiques realitzades o en fase d’execució a la comarca d’Osona.
  De les diferents instal·lacions es pot destacar el projecte que s’ha realitzat a finals de 2020 i que va entrar en funcionament aquest mes de gener de 2021 en un bloc de pisos de Sant Julià de Vilatorta, una instal·lació de 15 kWp que és compartida pels 16 pisos del bloc, i que ha estat una actuació pionera on han participat l’Ajuntament, l’INCASOL, l’ICAEN i el Consell Comarcal d’Osona.

  Aquesta situació de “boom” energètic anirà a més en els pròxims mesos, ja que es preveu una nova edició del “Planter solar” per part de Som Energia, cada vegada hi ha més empreses energètiques que ofereixen instal·lacions solars domèstiques amb diferents sistemes de pagament, i també en l’àmbit municipal hi haurà una important aposta dels ajuntaments de la comarca amb més de 30 noves instal·lacions d’autoconsum elèctric en equipaments municipals a la comarca durant aquest any. El Consell Comarcal d’Osona té la intenció d’executar aquest any 2021 tres instal·lacions solars d’autoconsum, en l’edifici del Sucre i en dues instal·lacions en EDARs de la comarca.

  En les gràfiques es pot observar l’evolució de l’autoconsum, les comparatives a nivell de Catalunya i la situació actual dels municipis de la comarca d’Osona.

   

  Captura de Pantalla 2021 01 25 a les 14.29.21

  Taules 2

  Taula

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat